vineri, 13 decembrie 2024

Cele mai citite

Criza laptelui și a cărnii de porc, pe ordinea de zi la Bruxelles. Reuniune de grad zero

Criza laptelui și a cărnii de porc, pe ordinea de zi la Bruxelles. Situația dificilă prin care trec mai multe sectoare agricole, cum ar fi carnea de porc, la produsele lactate, dar și sectorul fructelor și legumelor, este analizată astăzi la Bruxelles, unde are loc o întâlnire a miniștrilor Agriculturii din statele membre UE, la propunerea Franței.

Discuțiile vor viza identificarea unor măsuri suplimentare de sprijinire a pieței, în contextul în care prețurile la materiile prime agricole (carne de porc, lapte, legume și fructe etc.) s-au prăbușit începând cu vara lui 2015, pe fondul embargoului rusesc și a ofertei excedentare din piață. În ciuda faptului că a fost adoptat un pachet de ajutor de 500 milioane de euro de către Comisia Europeană, fiind luate o serie de măsuri menite să ajute exploatațiile agricole afectate, rezultatele nu au fost cele scontate în piață.

Criza din agricultura. Ce poziții au statele membre

Cei care au propus organizarea acestei întâlniri au fost francezii, care au și inițiat o serie de discuții cu reprezentanții statelor membre. Germania și Franța au anunțat că vor avea o poziție comună, însă este foarte posibil să existe susținere și din partea altor state. Pe lista propunerilor transmise oficialilor de la Bruxelles se află o serie de măsuri referitoare la organizarea de către comisarul Hogan a unei mese rotunde care să reunească jucătorii importanți din sectorul laptelui la nivel UE. Alte măsuri solicitate vizează întărirea măsurilor de piață – adoptarea stocării private la carnea de porc și creșterea plafonului european de intervenție în cazul laptelui praf, stabilit în prezent la 109.000 tone, la 160.000 de tone. Aceeași măsură se referă și la unt, contingentul urmând să fie mărit de la 50.000 de tone la 80.000 de tone.

CITEȘTE ȘI Ce vor crescătorii de ovine, membri ai Federației Oierilor de Munte

- Publicitate -

Francezii au mai cerut activarea articolului 222, care presupune în mod excepțional și temporar, limitarea producției de lapte prin derogare de la legile concurenței. Poziția Franței este susținută de state precum Spania, Italia sau Portugalia, Slovenia și cel mi probabil și de România.

Printre solicitările făcute oficialilor de la Bruxelles de francezi se mai află creșterea plafonului de ajutoare de minimis de la 15.000 la 30.000 euro, astfel încât creșterea plafonului național să permit statelor membre să-și susțină agricultorii într-un cadru juridic securizat, precum și susținerea exporturilor de produse agricole europene prin intermediul unui mecanism eficient.

- Publicitate -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Popular Articles