Criză de purcei în Europa. Prețul este mai mare cu până la 60%

0
- Reclamă -

Efectivele mici de purcei din Europa, explicabile de altfel pe fondul crizei prin care a trecut sectorul cărnii de porc, anul trecut, au avut ca efect o explozie a prețurilor, care au ajuns la un nivel rar întâlnit pentru această perioadă a anului. Potrivit datelor comunicate în data de 9 ianuarie de către MPB -Marché du porc Breton- prețurile la purcei au crescut cu 50-60% comparativ cu nivelul din  ianuarie 2016.

Doar câteva exemple – două dintre principalele țări producătoare, au cunoscut un avans de 45% (până la 51 de euro) – Germania, respectiv 67% (până la 47 euro în Spania). Lipsa purceilor este remarcată chiar și în Spania, un jucător important pe această piață, care deținea în mod normal un număr mare de purcei.

 „Există mai multe maternități unde efectivele au fost reduse semnificativ. […] Căldurile puternice din vară care au afectat sud-vestul Europei au lăsat urme, inclusiv în Spania, obișnuită cu astfel de temperaturi”, se arată în nota MPB. Rămâne de văzut ce se va întâmpla în primăvară, când efectivele de purcei vor ieși din perioada de îngrășare. Concret, în 2-3 luni, ar trebui să se vadă și ceva efecte pe piața cărnii de porc în ce privește prețul.

Citește și: Hreanul- planta care la vechii greci valora cât greutatea sa în aur

Reducerea efectivelor de scroafe se putea observa încă din luna iunie, când se înregistra un recul de până la 5%. Analiștii se așteptau totuși ca spre final de an acesta să se stabilizeze la un minus de 2-3%. Explozia prețurilor are loc nu doar în Europa, ci și pe alte continente, semn ca este vorba de o problemă globală.

Cel mai probabil efectele se vor face simțite cât de curând și pe piața locală, mai ales că România este dependentă de importurile de purcei.

Sursă foto: www.health.com

- Reclamă -
- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.