Criza spațiilor frigorifice pentru depozitarea surplusului de alimente

0
vitrina-supermarket-carne-porc

Fermierii, producătorii şi retailerii din Europa spun că este aproape imposibil să găsească noi spaţii frigorifice.

Această criză duce la reducerea producţiei şi ar putea însemna alterarea a mii de tone de produse alimentare care nu au unde să meargă.Cererea pentru spaţii frigorifice a crescut după ce barurile, restaurantele şi arenele sportive s-au închis, lăsând producătorii de alimente fără clienţi şi fără locuri unde să îşi poată depozita mâncarea nevândută.

În aceste condiţii, produse precum legumele sau carnea, care în mod normal sunt vândute proaspete, concurează acum pentru spaţii de depozitare cu produsele congelate.

Procesatorul belgian de cartofi congelaţi Agristo nu mai are unde să îşi depoziteze cartofii pai şi din cauză că propriile sale spaţii frigorifice sunt pline, şi nu mai găseşte spaţii de închiriat, compania a decis să îşi reducă producţia cu aproximativ 20%, informează Bloomberg. “Atunci când nu mai poţi depozita alimentele în spaţii frigorifice pur şi simplu trebuie să opreşti producţia” a declarat directorul operaţional de la Agristo, Kristof Wallays.

Criza de spaţii frigorifice este o nouă dovadă a modului în care criza coronavirusului perturbă industria alimentară mondială. De la lipsa cărnii în magazinele din SUA şi creşterea foametei în Africa, până la utilizarea deţinuţilor ca muncitori în ferme, lanţurile de aprovizionare sunt date peste cap în întreaga lume. Exporturile au fost afectate şi ele în condiţiile în care cererea internaţională a scăzut iar blocarea porturilor din China a dus la o criză de containere frigorifice goale utilizate în transporturile maritime. Asta înseamnă că mâncarea care trebuia să fie transportată în întreaga lume stă blocată acasă în spaţii frigorifice.

Citește și: Ziua mondială a laptelui

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here