Totul despre cultura AGRISULUI, Ribes uva-crispa, arbust cu multiple indicații terapeutice

1
agris agrise
agris

Azi oferim informații despre cultura AGRISULUI, Ribes uva-crispa, arbust cu multiple indicații terapeutice, de talie mică (ajunge până la 1.5 m înălţime), care, creşte spontan în regiunile deluroase şi muntoase, dar poate fi şi cultivat in pepiniere sau pe lângă casă.

Trebuie subliniat că o astfel de plantă poate fi cumpărată din lanțurile de retail la mai puțin de 10 lei, dacă se așteaptă reducerile.

Fructele ajung la maturitatea de consum in perioada iunie-iulie putand fi valorificate cu succes in alimentatie si în industria farmaceutică, deoarece conțin acizi organici, fibre vegetale, minerale (calciu, fier, fosfor, potasiu, sodiu), zaharuri și vitaminele A, B1, B2, C, P. Agrișele pot fi consumate proaspete, uscate sau congelate, fie procesate sub formă de compot, peltea, dulceață sau sucuri naturale.

Vezi și Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară, prezentare… gustoasă

O plantație de agrișe poate fi valorificată timp de 20-30 de ani, dacă este bine îngrijită, reprezentand o bună alegere pentru cei care vor să investească în domeniul agricol, aducand profitabilitate cultivatorilor.

Cele mai cunoscute soiuri de agris sunt: Verda, Virens, Sirius, Jubilar, Somes, Rezident de Cluj, Zenit, White Smith, Cernomor… Un material săditor de calitate se va procura doar din pepiniere sau statiuni de cercetare autorizate.

agris agrise romanesti

Paricularitati biologice

Pe tulpinile de 2-3 ani se formeaza ramuri de rod scurte, de tip buchet. Inflorirea are loc primavara devreme, iar polenizarea se realizeaza cu ajutorul insectelor.. fructifica în al doilea an de la plantare.

Agrişul este un arbust nu foarte pretenţios fata de factorii de vegetatie şi destul de adaptabil, care preferă solul uşor, bine drenat, cu un PH optim de 4,6 – 5, bogat în substanţe nutritive şi aerisit. Se dezvoltă atât în locuri cu lumina cât şi în semiumbră.

În ceea ce privește temperatura, agrișului îi priesc temperaturi între 15 și 25 de grade Celsius, iar iarna rezistă și la temperaturi de până la -32 de grade Celsius.

Vezi și Are o aromă asemănătoare cu banana și mango. Știți cum se numește fructul?

Paricularitati tehnologice

Plantarea se face toamna sau primăvara devreme; înainte, rădăcinile arbuștilor trebuie fasonate, iar după aceea adăugate într-un amestec de pământ galben, gunoi de grajd și apă. În acest mod, arbuștii se adaptează mai bine solului în care vor fi plantați.

Dist de planatare:se recomanda 2,5-3 m distanta intre randuri si 0,8-1 m intre plante, pe rand, in cazul soiurilor de vigoare mica. In cazul soiurilor cu vigoare mare, distanta intre plante pe rand creste la 1,2-1,5 m.

Se sapă o groapă la o adâncime de cca. 35 de cm, care se umple cu circa 1kg de pământ negru, 1-3 kg de gunoi grajd şi o cantitate mai mică de cenuşă, cca 200-300 grame.

În primii doi ani după plantare, cultura de agriș trebuie irigată, pentru ca planta să dezvolte rădăcini puternice și să devină rezistentă la secetă , la fel ca și în cazul viței de vie. De asemenea, este importanta curatarea arbuștilor de buruienile care cresc împrejurul lor.

Lucrările de tăiere sunt necesare pentru creșterea și dezvoltarea armonioasă a agrișului. Acestea se realizează sub formă de tufă sau de trunchi.

Vezi și Bibilica: dușmanul căpușelor din curtea ta

Combaterea bolilor si daunatorilor

Reprezinta o veriga importanta in tehnologia de cultura a agrisului. Dintre principalele boli intalnite la agris amintim: fainarea, antracnoza, rugina, iar, ca si daunatori, afidele, cotarul, sfredelitorul tulpinilor.

Îngrijit cum se cuvine, agrişul va rodi 20-30 de ani consecutiv.

un comentariu

  1. […] Azi oferim informații despre cultura AGRISULUI, Ribes uva-crispa, arbust cu multiple indicații terapeutice, de talie mică (ajunge până la 1.5 m înălţime), care, creşte spontan în regiunile deluroase şi muntoase, dar poate fi şi cultivat in pepiniere sau pe lângă casă. Trebuie subliniat că o… Cititi mai multe aici: Totul despre cultura AGRISULUI, Ribes uva-crispa, arbust cu multiple indicații terapeutice […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here