Cumpărarea de terenuri, în vizorul MADR. Din păcate, prea târziu

0
Terenuri agricole
- Reclamă -

Vânzarea de terenuri către străini în România este o problemă cu care România se confruntă de ani de zile. În ciuda promisiunilor autorităților de a limita acest fenomen, mare lucru nu s-a prea făcut. După lentoarea cu care se mișcă lucrurile, în primul rând autoritățile, nu se întrevede prea curând vreo mare schimbare.

Ieri de exemplu, la sediul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, a avut loc o întâlnire de lucru la care au participat ministrul Achim Irimescu şi reprezentanţii organizaţiilor patronale şi sindicale din domeniul agriculturii, precum și funcționari din departamentele de specialitate ale MADR, după cum au comunicat reprezentanții ministerului. O întâlnire pe care Achim Irimescu o tot anunță de vreo lună-două, ba chiar era și programată, undeva la mijlocul lunii iunie. Teoretic, cel puțin, pentru că iunie s-a făcut iulie și tot așa.

CITEȘTE ȘI Legea vânzării de terenuri sau cum se desființează o țară pe timp de pace

Acum, asociațiile de fermieri trebuie să vină cu propuneri privind cump[rarea de terenuri, iar cel mai probabil vor mai trece câteva săptămâni până ca acest lucru să se întâmple, chiar dacă ministrul vrea o nouă întâlnire săptămâna viitoare. O să urmărim să vedem dacă chiar va avea loc. Cel mai probabil, dacă avem noroc, poate prin septembrie să se întâmple ceva..Adică în câteva luni să se facă ceea ce atâția guvernanți n-au reușit să realizeze în atâta amar de timp……S-ar putea să fie însă prea târziu, iar legea să nu mai aibă efecte în piață, la ritmul cum se fac tranzacții. Pare de necrezut, dar oficial, nici măcar nu există date cu privire la suprafețele acaparate de străini. Dacă nici ministrul nu știe care este situația, atunci la ce să ne mai așteptăm….

Trebuie sa elaborăm un act normativ prin care să ne atingem obiectivele urmărite, anume ordonarea pieţei funciare din România, crearea de exploatații agricole competitive, protecția patrimoniului funciar naţional prin introducerea unor condiţii bine-definite, clarificarea dreptului de preempţiune, dar care, în acelaşi timp, să respecte prevederile constituţionale şi cele care ne revin prin Tratatul de Aderare la Uniunea Europeană”, a afirmat în cadrul întâlnirii ministrul Achim Irimescu.

 

- Reclamă -
- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.