Producția de ceapă este bună în acest an pentru că a plouat, chiar dacă ploile au adus și boli, iar drept urmare și prețurile au început să scadă. Producătorii se așteaptă ca acestea să se tot micșoreze, de la 70-80 de bani/kg, preț de achiziție, în prezent până undeva la 50 de bani/kg în perioada următoare. Aceeași tendință se remarcă și la morcovi.
’’Este blocaj pe piață, nu cred că este o problemă de importuri. Altădată ceapa recoltată în iunie se vindea bine, acum retailerii spun că nu este cerere. Nici nu mai avem pretenții de preț, trebuie să vindem, spune Ionuț Pais’’, administratorul grupului de producători de legume Prodleg din județul Galați, care livrează către rețelele de supermarketuri circa 30% din producție.
Și Daniel Ciuhureanu, administratorul unui alt grup de producători de legume – Brateșleg, tot din județul Galați, recunoaște că a prețul a ajuns foarte jos.
“A căzut prețul, iar de vină este proasta organizare a pieței. Eu cred că pe piață consumul este constant, iar noi vindem tot mai ieftin, în timp ce în magazine prețul este același. Acum prețul a ajuns de râs, dăm kilogramul de ceapă cu 70-80 de bani, adică la jumătate față de cât primeam la începutul lunii iunie”, povestește Ciuhureanu.
Cam același lucru se întâmplă și la morcovi. Dacă în prezent, morcovii spălați se livrează cu circa 1 leu/kg, producătorii se tem că prețul o să se reducă în următorare perioadă undeva la jumătate.
Ciuhureanu spune că de vină pentru această situație sunt și producătorii, pentru că fiecare negociază “de capul lui”. Dacă ar exista un birou regional de vânzări, de exemplu, la Galați, și s-ar stabili un singur preț, alta ar fi situația, producătorii ar cere același nivel. Pe când acum, fiecare se descurcă cum poate.