Daea: ”fermierii nu-i faci la strung”

0
- Reclamă -

Ministerul Agriculturii, Petre Daea, susţine că trebuie acţionat cât mai rapid pentru stimularea atragerii tinerilor în agricultură.

„Trebuie să reflectăm mult, dar să acţionăm repede pentru că fermierii nu-i faci la strung, pentru că dacă i-am face pe un tipar anume, le-am da drumul, dar iată că nu se fac. Eu ştiu că nu oricine se angajează să lucreze în agricultură (…), nu se îndreaptă mulţi, pentru că nu este uşor să o faci. Trebuie să găsim soluţii de a stimula, pentru a ajunge tinerii în domeniul agriculturii. Ca să intri în agricultură şi să devii fermier trebui să ai teren, altminteri un fermier fără teren nu există nicăieri şi nici nu va fi. Noi, anul trecut, am dat drumul la un instrument financiar bun şi din nefericire suntem vinovaţi că nu l-am promovat mai mult, dar care îţi dă posibilitatea să cumperi teren prin credit de la bancă cu susţinere din partea statului. Ştiţi foarte bine că banca îţi cere garanţii şi de unde garanţii pentru un tânăr? Actul normativ stabileşte foarte clar şi este operaţional de anul trecut că aceste garanţii în procent de până la 80% sunt asigurate de stat, iar diferenţa de 20% să fie valoarea pământului. S-au făcut câteva solicitări, dar puţine. Apoi există în Parlament modificarea Legii terenurilor agricole. E o iniţiativă a parlamentarilor PSD care modifică prevederile actuale în sensul îmbunătăţirii lor, în aşa fel încât tinerii să aibă un acces mai facil şi dublat de acest lucru. Mai mult, se are în vedere schimbarea abordării la UE, unde această bază de date pe care o are România va fi tema de discuţii pentru mine şi pentru decidenţii europeni în aşa fel încât prin mecanismele pe care le proiectăm să avem soluţii la această situaţie a tinerilor fermieri”.

 

Potrivit datelor prezentate de ministrul Agriculturii, mai mult de jumătate dintre cei 866.000 de fermieri care au depus cereri unice de plată la APIA sunt fermieri de peste 60 de ani, iar dintre aceştia 4.224 au vârste cuprinse între 91 şi 100 de ani. Dintre cei 453.630 de fermieri cu vârsta de peste 60 de ani, 223.994 sunt în categoria 61 – 70 de ani, 161.198 între 71 şi 80 de ani, 64.205 fermieri sunt între 81 şi 90 de ani, iar grupele de vârstă sub 60 de ani „nu au o dinamică pozitivă”.

Citește și: Roşiile româneşti au ajuns în pieţe

- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.