Copacii uscați reprezintă o resursă de care depinde un întreg ecosistem. Rolul lor este extrem de important, de la adăpost pentru mamifere, păsări, reptile, amfibieni și insecte, până la sursa de substanțe nutritive de care beneficiază plantele și ciupercile.
Buștenii în descompunere reprezintă un microhabitat, într-un singur trunchi putând fi întalniți producători (plante verzi și bacterii), consumatori (centipede, furnici, salamandre, paienjeni, etc.) și descompunători (melci, millipede, larve de insecte, fungi, bacterii).
Arborii morți care încă nu au căzut, oferă locuri unde își pot face cuiburi ciocănitorile, animale care consumă mari cantități de larve și adulți de insecte ce atacă copacii. Cuiburile abandonate de acestea sunt folosite apoi de alte păsări care de asemenea, se hrănesc cu insecte dăunătoare plantelor. Același rol îl au și furnicile ce-și construiesc galerii în lemn. Mușchiul ce apare pe trunchi după ce insectele și ciupercile au început descompunearea, înmagazinează cantități mari de apă esențială vieții.
Pentru unele specii de insecte precum rădașca, prezența lemnului uscat este vitală. În lipsa sa, rădașca riscă să dispară din zona respectivă.
Copacii căzuți în pârâuri, râuri și lacuri ajută la fixarea malurilor și sunt un loc bun de pândă pentru peștii ce vânează insecte la umbra acestora.
Copacii căzuţi pe sol protejază pădurea de foc
Deşi pare ciudat, neâvand crengi care să ia foc rapid, având un diametru mare şi fiind acoperiţi cu muşchi care acumulează apă, bustenii căzuţi pe sol ard greu. Aceşti arbori protejază pădurea în perioadele de secetă prelungită și în cele de călduri extreme.
Durata de descompunere a unui copac depinde de dimensiunile trunchiului, de zona geografică, de specie, de umiditate și de speciile de ciuperci care atacă lemnul.
Astfel, un cedru roșu se descompune în 100 de ani, iar unele specii de brad în 50 de ani.
În concluzie, lemnul uscat reprezintă un capital biologic al pădurii.
Aspectul estetic al trunchiurilor acoperite cu mușchi și ciuperci ar trebui de asemenea să ne determine să le păstrăm în curțile, pădurile și parcurile noastre.
Dana Canari, Biolog
Sursa foto: ramblinghemlock.blogspot.com, www.wunderground.com
[…] CitesteNu mai îndepărtați copacii uscați din păduri, grădini și parcuri! si: […]
[…] Vezi și: De ce nu trebuie indepartati copacii uscati din păduri, gradini si parcuri? […]