Pentru fermierii români, rapița este una dintre culturile care aduc profit, ca să nu spunem cel mai mult, în fiecare an. Dimitrie Muscă, președintele CAI Curtici, societate care lucrează circa 7.500 ha de teren agricol, spune că se așteaptă și în acest an la venituri cel puțin egale comparativ cu cele din 2016, cu toate că producția va fi mai mică din cauza calamităților. Prețul mai bun, 1,6 lei/kg față de 1,5 lei/kg anul trecut, iar tendința este de creștere, precum și oferta mai mică din piață, îl fac să fie optimist, chiar și în condițiile în care vremea defavorabilă i-a produs pagube, de până la 62% în unele locuri.
„Trebuie să încercăm pe profitabilitate…La ora actuală, știm clar că toate depozitele de rapiță sunt goale. Față de anul trecut, prețul este mai bun – 1,6 lei/kg față de 1,5 lei /kg. Eu o să am în jur de 4,5 – 5 tone/ha și nu o să o vând până când nu mai crește prețul. Am depozitare, am unde să țin rapița, nu o vând pentru că știu că sunt goale depozitele, că există cerere pe piață și că sunt țări care au făcut foarte multă cultură în asolament scurt, fiind nevoite să reducă suprafețele cu rapiță din cauza bolilor și a insectelor. Rapița este o cultură ușoară, dar trebuie să vii cu avionul pe ea non stop. Implică multă atenție, dar aduce și un venit frumos”, a declarat Dimitrie Muscă la Agro Tv.
Citește și: Ioan Simion: În agricultură, din cinci ani, unul este bun. Noi, după patru ani, am ajuns să acoperim costurile
În acest an, fermierul a avut semănate 1150 ha de rapiță, suprafață în creștere față de anul trecut. Muscă are asigurate toate culturile, și nu de ieri de azi, motiv pentru care acum nu-și face probleme cu rentabilitatea acestei culturi, ba chiar speră să obține veniturile de anul trecut datorită majorării prețurilor.
Sursă foto: www.meat-milk.ro