Dragnea vrea să ajute tinerii să cumpere terenuri. Dacă mai au ce….

1
Liviu Dragnea
- Reclamă -

Ne-am obișnuit ca în fiecare an politicienii de la Guvernare să readucă în discuție problematica fondului funciar, ajuns în mare parte în mâna străinilor. Acum, de exemplu, preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea – mare latifundiar de Teleorman cu vreo 10.000 ha. Potrivit zvonurilor din piață, a declarat joi, la Curtici unde s-a aflat într-o vizită de lucru la Dimitrie Muscă (CAI Curtici) că se pregăteşte un proiect de lege prin care românii, şi în special tinerii, să fie sprijiniţi în achiziţionarea de terenuri agricole, deoarece în acest moment prea multe terenuri sunt achiziţionate de străini.

Să ne aducem aminte, același lucru îl auzeam și anul trecut de la ministrul Achim Irimescu, care promitea și niște credite avantajoase pentru fermierii români, nu mai vorbim de tineri, și de care nu s-a mai auzit nimic. Nu mai vorbim de numeroasele întâlniri de la minister cu fermierii (pierdere de timp, până la urmă!), de propunerile făcute de aceștia în fiecare an, tone de hărtie de care nici nu se ține seama, ba mai mult nici nu se mai știe pe unde sunt prin minister, după cum se exprima recent Laurențiu Baciu, președintele LAPAR.

Ideea e că mai în fiecare an un politician de rang înalt flutură ideea limitării accesului străinilor la terenuri, dar în realitate nu se întâmplă nimic din punct de vedere legislativ. Între timp, însă, pământul țării se vinde într-un ritm alarmant. În lipsa unor statistici oficiale, potrivit datelor din piață, suprafețele deținute de străini variază între 40% și 70%. Probabil, adevărul este undeva la mijloc…. un lucru e clar însă, în Ardeal, străinii dețin peste 50% din terenuri și cumpără în continuare, fiind dispuși să plătească și 12.000 euro/ha.

Ce vrea Dragnea?

Președintele PSD primite proiectul de lege care va reglementa piața funciară din România  va intra foarte curând în Parlament. Să sperăm totuși că acesta va avea mai mult noroc decât altele, că în afara de sprijinul pentru roșii și irigații, nu prea a mai ieșit nimic… de porci, de exemplu, s-a ales praful….

„Trebuie să încercăm să stopăm ceea ce se întâmplă în domeniul vânzării de terenuri agricole în România. Este o lege care este păcălită, nu se respectă criteriile de acolo şi, respectând cerinţele Uniunii Europene, vom intra cu un proiect de lege foarte repede, în Parlament, prin care să ajutăm în primul rând românii să cumpere terenuri, să ajutăm tinerii români să cumpere terenuri, pentru că ceea ce se întâmplă acum nu e în regulă”, a precizat Liviu Dragnea la Curtici.

 

- Reclamă -

Citește și: Fermier: Primesc 60 de bani pe litru de lapte, ba chiar și mai puțin

 

Acesta a dat exemplul unor tranzacţii în care străini care deţin terenuri agricole în România preferă să le vândă altor străini, în detrimentul unor români.

„Nu avem nimic cu străinii, dar până la urmă vorbim de pământul acestei ţări şi cred că primii care trebuie să aibă prioritate trebuie să fie românii. Ştiu că o să generez foarte multe comentarii. Vom intra cu legea foarte curând în Parlament, este aproape gata proiectul de lege”, a subliniat președintele PSD.

Sursă foto: www.mediafax.ro

- Reclamă -

un comentariu

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.