Cererea de echipamente autonome pentru întreţinerea fermelor a crescut cu 50% în ultimii ani, spun reprezentaţii furnizorilor de astfel de echipamente. Lipsa forţei de muncă şi costurile tot mai mari cu zilierii sunt principalele motive.
Tehnologia a avansat atât de mult încât la târgurile agricole din România au apărut şi roboti care pot înlocui câinii de pază.
Viorel Tudor cultivă cu cereale şi legume 30 de hectare în judeţul Ilfov. Spune că nu găseşte suficienţi muncitori pentru treburile de la fermă. A venit la cel mai mare târg de tehnică agricolă din Bucureşti să se intereseze ce drone poate folosi pentru a creşte producţia şi a depinde cat mai puţin de alţi oameni.
Viorel Tudor, fermier este de părere că forţa de muncă e o mare problemă în România.
Tot mai mulţi fermieri au început să cumpere sau să închirieze drone pentru întreţinerea culturilor de cereale. Preţurile încep de la 11.000 de euro, dar ajung şi la 17.000, în funcţie de model. Pentru a le folosi e necesară şi obţinerea unui certificat de pilot de la Autoritatea Aeronautică Civilă.
Pe piaţă au apărut şi tot mai multe modele de roboţi pentru munca în livezi şi în plantaţiile de viţă de vie.
Vezi și Dronele salvează pădurea! Pot să planteze până la 100.000 de copaci într-o singură zi
Furnizorii au expus, pentru prima dată, şi roboţi care pot înlocui câinii de pază. Cel mai ieftin model costă 4.000 de euro.
Analiştii se aşteaptă ca în următorii ani tot mai mulţi fermieri să apeleze la tehnolgii autonome.
La INDAGRA un număr record de peste 35% dintre expozanţi au inovaţii în domeniul tehnologic. Cel mai mare târg de tehnică agricolă e deschis până duminică, 3 noiembrie.
[…] Drone și câini roboți pentru fermieri la Indagra […]
[…] Vezi și Drone și câini roboți pentru fermieri la Indagra […]