Egiptenii ne dau iar bătăi de cap. Traderii, îngrijoraţi de „inspecţiile” egiptenilor

0
prețuri-cereale-agrogo-grâu-cerealelor
cereale
- Reclamă -

Grâul românesc este din nou în centrul unui scandal, chiar dacă nu de amploarea celui de anul trecut, după ce unei nave care transportă grâu din România nu i se permite intrarea în Egipt, un episod care se tot repetă în ultima vreme şi care ar putea afecta comerțul cu cel mai mare cumpărător mondial de grâu.

Nava transporta 63.000 de tone de grâu în portul Safaga, a informat Ministerul Agriculturii din Egipt, grâu provenit de la firma Cerealcom Dolj, controlată de Mihai Anghel, care a mai trecut anterior prin astfel de situaţii.

Mihai Anghel susţine că marfa a fost verificată şi că nu au fost descoperite probleme. Trebuie reţinut şi faptul că posibila prezenţă a macului în containerele cu grâu nu reprezintă un pericol pentru sănătatea consumatorilor, după cum susţin experţii.

Au găsit 13 seminte de mac într-un vapor de 63.000 de tone. Realizaţi ce-i asta? Adică acul în carul de fân e mult spus”, a declarant revoltat Mihai Anghel.

Potrivit datelor Bloomberg, nava Wadi Tiba a plecat din portul Constanța la începutul acestei luni și a ajuns în portul Safaga de la Marea Roșie undeva la mijlocul lunii august. Ismail Gaber, președintele General Organisation for Export & Import a declarat că a doua serie de eșantioane din grâul românesc a fost prelevată pentru examinare, iar o decizie va fi luată în curând.

O eventuală respingere a acestei livrări ar putea relansa îngrijorările cu privire la autoritatea guvernamentală care inspectează livrările de grâu destinate Egiptului. Anul trecut o confuzie similară i-a determinat pe traderi să boicoteze licitațiile organizate de Autoritatea Generală pentru Aprovizionare (GASC) din Egipt, entitatea responsabilă pentru achizițiile strategice de grâu în numele statului egiptean, după ce inspectorii au oprit unele nave care transportau grâu pe motiv că are un conținut prea mare de cornul secarei (o ciupercă care parazitează diferite cereale — n. r.).

- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.