În agricultură, la fel ca și în alte domenii, lipsa forței de muncă a devenit o problemă cu care se confruntă tot mai mulți antreprenori. Pentru că este vară, iar elevii au intrat în vacanță, producătorii de fructe apelează la ei, în perioadele de vârf la cules de cireșe, de exemplu, cum este cazul companiei Eurofruct Viile din județul Galați.
Bogdan Lefter, administratorul firmei spune că are 25 de angajați permanenți la cele 100 de hectare de livadă de care se ocupă, insuficienți, însă, în plin sezon, când se culeg fructele.
“Sutem un pic în urmă cu recoltatul, pentru că nu avem forță de recoltat. De luni vin elevii la cules”, declara la finele săptămânii trecute, Bogdan Lefter pentru ziariștii prezenți în delegați organizată de furnizorul de input-uri Naturevo la mai multe ferme din țară care aplică tehnologiile FLEXITECHagro® pentru livezi clasice și super intensive.
CITEȘTE ȘI Un producător de cireșe din Brăila exportă 80% din producție
Eurofruct Viile are o plantație de 100 ha în podgoria Dealu Bujorului în județul Galați, din care 50 ha urmează să fie modernizată, cu caiși, cireși, vișini, pruni, meri și viță de vie (struguri de masă). În acest an, caracterizat prin condiții meteo dificile, cea mai mare profitabilă cultură ar putea fi prunul, mărturisește Lefter, însă producții bune se așteaptă și la măr sau cireșe. 2016 vine după un an 2015 foarte greu, în care pierderile au fost enorme din cauza înghețului la vița de vie, producția de struguri de masă fiind compromisă în proporție de 90%, însă afectate au fost și alte culturi – caișii și piersicii, pierderile fiind majore. Noroc cu cireșul, care ne-a salvat, spune Lefter, cu toate că recolta a fost mică, la fel ca și la vișin.
Fructele de la Dealu Bujorului sunt vândute pe piața internă, în principal, dar ajung și la extern, pe piața din Belarus, o legătură construită pe vechea relație cu Rusia.
La intern, cireșele se pot găsi în rețeaua Carrefour, doar în magazinele din Galați, Lefter declarându-se mulțumit de prețurile oferite de aceasta. De asemenea, se livrează foarte mult către piețele de cartier.
[…] Citește și Elevii, salvarea producătorilor de cireșe […]