Emu (Dromaius novaehollandiae) este o pasăre originară din Australia. Carnea, pielea, penele şi grăsimea sunt produse foarte căutate făcând ca specia să fie crescută ȋn numeroase ţări. Se dezvoltă bine atât ȋn zona tropicală cât şi ȋn cea temperată. Pe perioada iernii, rezistă bine ȋn adăposturi neȋncălzite. Are ȋnsă nevoie de spaţiu pentru a se mişca ȋn voie ȋn căutarea hranei.
Emu-ȋngrijire
Emu ajunge la o ȋnăţime de 1,5m şi o greutate de 45 kg. Ambele sexe au pene de culoare maronie, iar pe cap şi gât, gri ȋnchis. Masculii scot sunete “e-mooo” ce se aud până la 2 km, iar femelele scot sunete ce seamană cu bubuitul unei tobe.
Perioada de reproducere este decembrie-ianuarie. Ajung la maturitate sexuală la vârsta de 2-3 ani. Femelele domină masculii ȋn perioada formării perechilor, dar după ce depun ouăle şi masculul ȋncepe să clocească, acesta devine agresiv atât cu alţi masculi cât şi cu perechea.
O femelă depune 5-16 ouă. Ouăle sunt verzi şi au o lungime de 13 cm. Incubaţia durează 45-56 zile. Masculul nu părăseşte cuibul ȋn toată această perioadă. Va supravieţui numai pe baza rezervelor de grăsime acumulate anterior. Pierde astfel 1/3 din greutate.
Puii au dungi maro care ȋi ajută să se camufleze. Acestea dispar treptat pe măsură ce devin adulţi. Părăsesc cuibul la vârsta de 3 zile şi vor sta ȋn apropierea tatălui pâna la vârsta de 18 luni.
Emu sunt păsări docile şi curioase. Trăiesc ȋn jur de 10-20 de ani, dar pot ajunge până la 35 de ani.
Se hrănesc cu insecte, seminţe, fructe şi lăstari.
Dacă sunt speriate, pot să alerge cu 50 km/h şi să sară până la 2 m ȋnălţime. Emu sunt păsări care iubesc apa putând să ȋnoate.
Ȋn ferme, dintr-o pasăre adultă se obţin ȋn jur de 11 kg carne şi 7,5 l ulei. Acesta din urmă se foloseşte ȋntr-o mulţime de produse cosmetice şi are şi utilitate industrială.
Carnea este roşie, gustul său este asemănător cu cel al vitei, dar este mult mai slabă decȃt aceasta. Este bogata in complexul de vitamine B, in fier, cupru, zinc, seleniu, fosfor şi potasiu.
Un ou cântăreşte ȋntre 600-900 g.
Ȋn ultima vreme, restaurantele de lux de la noi au început să ofere preparate din carne de emu, clienții fiind curioși să încerce gusturi noi.
Preţul unui kg de carne ajunge până la 100 euro, iar al unui ou până la 100 lei.
Citește si https://agroteca.ro/gainile-araucana-gainile-care-fac-oua-albastre/