O expoziţie unicat de struguri de masă şi pentru vin, din peste 50 de soiuri nobile, alături de butaşii lor în ghivece, va fi organizată în scop educativ vineri şi sâmbătă, în perioada 30 – 31 august, în comuna Sânmartin.
„Noi asta dorim, de fapt, să aducem în contact direct clientul consumator, strugurele şi butaşul de viţă-de-vie, cu posibilitatea de a gusta pe loc strugurele produs. Fără alte poveşti. E un altfel de eveniment, unul tangibil, concret, în care fiecare să aleagă ce soi de strugure e mai potrivit pentru personalitatea lui”, a declarat, în conferinţă de presă, organizatorul Daniel Boţa, alături de partenerii evenimentului.
Acesta a precizat că deşi sunt o societate comercială, şi-au dorit, de la bun început, să facă mai mult decât comerţ, prin diferite activităţi educative gratuite: cursuri de legumicultură ecologică, cursuri de tăieri la pomi şi viţă-de-vie, cursuri de introducere în cultura vinului.
„Ne propunem să facem educaţie în rândul consumatorilor atât în mod individual, prin noi, cât şi prin diferite parteneriate. În acest domeniu al educaţiei avem profesori şi mentori de calitate şi trebuie să profităm de cunoştinţele şi experienţa lor. În acest fel vom face o adevărată educaţie pentru sănătate”, a menţionat Daniel Boţa.
În acest context, Expo struguri 2024 are loc într-un parteneriat public-privat dintre Facultatea de Protecţia Mediului – Departamentul Agricultură şi Horticultură, Asociaţia pentru Cultura şi Civilizaţia Vinului Millesime şi compania bihoreană Danvert, prin Daniel Boţa.
Specialiştii de la Danvert vor oferi pe parcursul celor două zile degustări gratuite de struguri şi must, precum şi informaţiile necesare micului producător interesat să cultive soiuri nobile. De altfel, ei oferă micilor producători din Bihor tot ce au nevoie, de la material săditor pentru horticultură până la tehnologie şi consultanţă.
Lemn de esenţă foarte rară, tăiat ilegal dintr-o pădure din Suceava
„Pentru Oradea şi pentru Bihor este un lucru foarte important să avem asemenea iniţiative. Este singurul eveniment dedicat acestui produs de excepţie – strugurii, atât de masă, cât şi de vin. Mai ales pentru copii şi tineri este de mare folos să vadă şi să cunoască diferenţa între strugurii de masă şi cei de vin, comparativ cu strugurii hibrizi. E nevoie de un pic de cultură în acest domeniu”, a precizat preşedintele asociaţiei, Dorin Popa, alături de universitarii Ioana Borza şi Mihai Cărbunar.
Deşi la bază legumicultor, profesorul Mihai Cărbunar este şi, de câţiva ani, şi cultivator de struguri în solar, în sistem ecologic. El a precizat că expoziţia aduce plus-valoare pe piaţa locală a fructelor, fiind un demers benefic, în al patrulea an, pentru a dezvolta tradiţia cultivării strugurilor de masă în Bihor.
„La noi, comparativ cu alte zone ale ţării, mai există încă foarte multă vie hibridă. Va trebui să educăm mai mult consumatorul şi cultivatorul să înlocuim aceste soiuri care nu sunt de calitate, cu unele nobile. În această expoziţie li se vor prezenta care sunt posibilităţile de a-şi alege pentru fiecare zonă cele mai adecvate soiuri. Vreau să vă spun am rezultate foarte bune cu strugurii de masă în solar, încă din luna iulie până în octombrie. Cred că Bihorul are potenţial şi pentru strugurii de masă, ca să ieşim pe piaţă cu produs local de Bihor. Avem doar soiul Chasselas, în rest piaţa e plină cu struguri de import sau din alte zone ale ţării. Ar fi păcat să nu beneficiem şi noi de strugurii de masă, produşi local”, a afirmat Mihai Cărbunar.