De la fabrică de șpalieri pentru agricultură, la livadă de meri

2
Bauelemente, şpalieri pomicultură
- Reclamă -

Producătorul de elemente prefabricate din beton Bauelemente a investit 3,5 milioane de euro într-o fabrică de șpalieri pentru agricultură, construită la Ariceştii Rahtivani, localitate situată în apropiere de Ploiești. Compania, membră grupului Baupertner, este singurul producător din România pentru acest tip de produs şi cel mai mare din Sud-Estul Europei. La Ariceştii Rahtivani se produc stâlpi din beton precomprimat (şpalieri) pentru agricultură, care pot fi folosiți atât în pomicultură, cât şi în viticultură. Producţia de stâlpi din beton a început în 2008, după care gama s-a tot diversificat în funcție de solicitările pieței. Investiţia iniţială a fost de 1,5 milioane de euro, fiind vizată diversificarea gamei de produse. În total, însă, investiţia Bauelemente în fabrica dedicată prefabricatelor de beton pentru agricultură a ajuns la 5 milioane de euro, dintr-un total de peste 10 milioane euro investiţi în producţia de prefabricate din beton. Banii provin din fonduri proprii şi au creat 175 de locuri de muncă, dintre care 17 sunt în noua facilitate de producţie.

Călin Bailuc şi Michael Dietrich
Călin Bailuc şi Michael Dietrich

„Investiţia este importantă mai ales dacă este privită în contextul programelor de reconversie în viticultură şi pomicultură unde stâlpii din beton precomprimat (şpalierii) sunt un element esenţial. Programele de reconversie sunt desfăşurate cu finanţare din partea Uniunii Europene şi au ca scop creşterea competitivităţii producătorilor agricoli” declară Călin Bailuc, manager Bauelemente.

Dacă până acum, miza au fost fondurile europene pe viticultură (cel mai mare client a fost Vincon), clienții care au apelat la fonduri europene având o pondere de circa 30% în vânzările firmei, acum pomicultura pare să devină sectorul prioritar. Acesta este și motivul pentru care oficialii Bauelemente se așteaptă la o creștere semnificativă a cifrei de afaceri, odată cu finalizarea investiției în fabrica de șpalieri. Aceasta ar urma să se mărească de la un milion de euro pe an, la circa 3 milioane de euro pe an, ceea ce înseamnă un volum de vânzări de circa 600.000 de stâlpi de beton pe an (8.000 metri cubi de beton anual), ceea ce presupune înființarea a circa 1.000 de hectare de livadă pe an.

livadă superintesivă, Bauelemente
livadă superintesivă, Bauelemente

Avantajele stâlpilor de beton precomprimat

Stâlpii din beton precomprimat (şpalierii) pentru agricultura sunt folosiţi ca elemente de susţinere în pomicultura intensivă şi superintensivă, în viticultură, dar şi pentru împrejmuiri. Pentru producţia stâlpilor este folosită tehnologia de armare cu toroane şi betonul de clasa superioara C40/50. Graţie echipamentelor de producţie de ultimă generaţie pentru precomprimarea betonului rezultă un produs finit cu perioadă îndelungată de folosinţă. Pe lângă durata mare de folosință (50 de ani), un avantaj constituie și prețul, susțin oficialii Bauelemente. Un astfel de șpalier costă între 7 și 10 euro, în funcție de cerințele clientului. Cel mai important pentru pomicultorii români este însă faptul că ei pot fi procurați acum din țară și nu mai trebuie aduși din Italia (unde există câteva fabrici de acest gen), fiind eliminate costurile de transport care ajung undeva la 2.000 de euro. Oferta include o gamă completă pentru toate tipurile de livezi, adică cam tot ce înseamnă pomi fructiferi în sistem intensiv și sistemele de susținere pentru acest sector.

Utilaj plantat şpalieri
Utilaj plantat şpalieri

‘’Sunt cu protecții deosebite, antiploaie sau antigrindină, și pot fi de o complexitate deosebită, în funcție de cererea clienților’’, afirmă Călin Bailuc.

În aceste condiții, cheltuielile pentru un hectar de livadă se ridică la 3-4.000 euro la ha, la o densitate a pomilor de 3.900 unități pe hectar. De remarcat și faptul că producțiile sunt duble, ajungându-se undeva la 100 de tone de mere/ha.

Stâlpii din beton se vând în special pe piata internă, care va continua să rămână prioritară și în viitor.  Anul trecut, exporturile au reprezentant doar circa 25% din vânzări, produsele firmei prahovene fiind livrate pe piețele dinTurcia, Republica Moldova sau Ucraina. Pentru perioada viitoare, sunt vizate și alte piețe, în special cele din țările vecine.

- Reclamă -

Pariul cu agricultura odată cu fabrica de şpalieri

Cei doi administrator ai Bauelemnte nu doar că au avut curaj să intre pe o nișă de piață cu mare potențial, ci să și investească într-o livadă de meri. Dacă într-o primă fază au realizat o livadă de meri de circa un hectar, situată chiar în apropierea unității de producție, unde clienții pot să vadă pe viu avantajele aduse de șpalierii din beton, acum se pregătesc pentru o livadă comercială de 50 de hectare de meri la Târșoru Vechi.  Materialul pomicol este adus din Italia, fiind alese soiurile Granny Smith, Gala, Golden Delicious și Red Delicious, iar producția va fi vândută spre procesare jucătorilor din piață. Investiția pentru o astfel de plantație se ridică la circa 40.000 de euro la ha. Prima producție este preconizată pentru 2018, când se așteaptă undeva la 70-80 de tone de mere la hectar.

Livadă de meri, superintensivă
Livadă de meri, superintensivă

Bauelemente, membră a grupului Baupartner

Compania face parte din grupul Baupartner, fondat în 2006 la Ploieşti, din care fac parte companii cu activitate în diverse domenii, cum ar fi: proiectare, construcţii, producţia de elemente prefabricare din beton, producţia de ţevi sudate, producţia de energie regenerabilă din biogaz şi agricultură. Cifra de afaceri a grupului se situează la circa 50 milioane de euro.

Interior fabrică Bauelemente
Interior fabrică Bauelemente

Companiile membre ale grupului Baupartner sunt: Baupartner, Bauelemente, Bauprojekt, Baupartner Bautechnik, Baupartner Construct și Baumetall Tub.

- Reclamă -

2 comentarii

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.