Țărmurile Mării Negre vor putea deveni ferme de midii, stridii, dorada sau lupi de mare

0
- Reclamă -

Mărea Negră devenie, cel puțin aproape de uscat, fermă de midii și stridii sau de pește-doradă și lup de mare, exact așa cum se întâmplă în multe zone de coastă din Mediterană sau oceanele lumii.

Administrația Națională a Apelor Române se pregătește pentru prima licitație de închiriere a suprafețelor de apă litorală și a lansat ghidul de participare.

Pe de altă parte, vecinii bulgari nu percep nicio taxă pentru zonele lor, unde investitorii au construit zeci de ferme de acvacultură.

Autoritățile anunță că în această lună vor scoate la licitație porțiunea de apă cuprinsă între țărmul Mării Negre și limita a 12 mile marine. Este zona în care apa are o salinitate constantă și se pot dezvolta ferme de scoici, stridii sau diferite specii de pești care trăiesc în mod normal în Marea Mediterană.

Vezi și Recoltarea de scoici și rapane în Marea Neagră a fost interzisă

Este pentru prima dată când suprafeţele de apă din Marea Neagră sunt închiriate și scoase la licitaţie. Din solicitările depuse până acum la Apele Romane, cele mai căutate zone pentru investiţii sunt între Agigea şi Mangalia.

- Reclamă -

Autoritățile au stabilit tarife de închiriere chiar și de zece ori mai mari decât în alte țări din Europa.

0,06 lei este prețul de pornire la licitație cerut de autoritățile române pentru un metru pătrat de luciu de apă, pe lună în Marea Neagră.

Taxa anuală pentru un hectar poate trece de 1000 de euro pe an. Iar acesta este doar prețul de pornire.

Cătălin Platon președinte Asociația Romfish: „Din păcate, tarifele de închiriere pentru practicarea acvaculturii în Marea Neagră sunt extrem de mari. În comparație cu Franța care are 100 euro pe hectar, cu Italia care are 153 euro pe hectar, cu Grecia care are 125 euro pe hectar sau cu Albania care are 1 euro pe hectar.”

Vecinii bulgari au de mult ferme de pești și midii în Marea Neagră

Sorin Mănăilă, președinte Federaţia Romfish: „În Bulgăria nu se percep taxe pentru concesionarea luciului de apă pentru activitatea de acvacultură.”

Chiar și așa, un om de afaceri vrea să facă în largul mării, la Mangalia, o crescătorie de păstrăv somonat.

George Ionescu, investitor: „Deocamdată am mers doar pe partea de păstrăv, dar trebuie ușor ușor să mergem și spre alge, pentru că acolo e un potențial foarte mare.”

La Agigea, alt investitor vrea să amenajeze cu un milion de euro o fermă de scoici.

”Ne chinuim de ceva vreme să o punem pe picioare. Am achizitonat vapoare, tot ce trebuie. Deci suntem pregătiţi 100%”, spune Matei Datcu, investitor.

Laurențiu Minea, președintele Federației Pescarilor de la Marea Neagră: „Vor să vină din Norvegia, Italia, marii investitori să facă aceste ferme și sunt foarte interesați pentru că midiile din România au o calitate excepțională.”

Investiția într-o fermă de acvacultură poate ajunge și la 10 milioane de euro și se amortizează în 2-3 ani, spun specialiștii.

- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.