Organizația World Wide Fund a raportat că Uniunea Europeană a epuizat fondurile puse la dispoziție pentru resursele piscicole ale Mediteranei în 2024.
Resursele piscicole ale Meditarenei
Mediterana este a doua cea mai supraexploatată mare din lume, cu 58% din stocurile de pește supraexploatate, față de 37,7% la nivel global.
„Dacă în primele șase luni am fi consumat doar resurse din mările noastre, din iulie până la sfârșitul anului acestea nu ar mai fi disponibile și Europa ar trebui să recurgă la importuri pentru a susține cererea în creștere a consumatorilor”, – a comunicat Organizația World Wide Fund
Vezi și APIA a efectuat plăți de peste 2 milioane de euro din fonduri europene
Fiecare cetățean consumă în medie 24 de kilograme de pește pe an, cantitate depășită de italieni care consumă 31,21 de kilograme. Creșterea cererii, mai ales în perioada de vară, alimentează pescuitul excesiv, speciile cele mai afectate de supraexploatare, sunt merluciul, sardina, creveții și barbunul de noroi. O situație agravată și mai mult de pescuitul ilegal, nedeclarat și nereglementat, care pune în pericol ecosistemele marine și economiile locale.
Acțiuni umane la care se adaugă efectele crizei climatice care pune în pericol jumătate din producția mondială de pește. Încălzirea oceanelor ar putea duce la o scădere de până la 40% a stocurilor până în 2100.
Sursa: g4food.ro