Fermier: De ce nu pot să-mi dau lucerna la animalele mele?

0
- Reclamă -

Interesul agricultorilor români pentru lucernă a devenit tot mai mare în ultima vreme, mai ales că există cerere la export. Cei care vor să se apuce de această cultură trebuie să ştie însă că subvenţia pe care o primesc este diferită în funcţie de destinaţia producţiei. Dacă este valorificată pe plan intern, cu acte în regulă, fermierii primesc sprijinul cuplat, dacă merge în schimb la export, agricultorii nu beneficiază de această sumă. Printre fermieri nemulţumirea este legată nu doar de faptul că subvenţiile pentru anul trecut nu au venit şi nici nu se ştie suma, ci şi de imposibilitatea de a folosi fânul pentru hrana animalelor din propria gospodărie, ce-i drept, dacă acestea nu sunt înregistrate în în RNE (Registrul Naţional al Exploataţiilor).

„Cum să nu poți să dai la animale lucerna ta? Statul ne obligă să vindem toată lucerna, cu acte, dacă vrem să primim subvenţia (n.r. sprijinul cuplat). Cei care exportă producţia, nu sunt incluşi în această schemă”, spune Iulian Ciudin, un agricultor din comuna Frăsinet, judeţul Călăraşi, care are cultivate circa 400 ha de lucernă.

Dacă vrei să iţi faci o idee ce maşină 4×4 să-ţi cumperi, citeşte: SUV: Dacia Duster vs. Mitsubishi ASX vs. Hyundai Tucson

Ce condiţii trebuie îndeplinite pentru a beneficia de sprijinul cuplat

Sprijinul cuplat, estimat la o valoare de circa 55 de euro pe hectar pentru anul trecut, este acordat agricultorilor care pot demonstra că au realizat o producţie minimă de 15 tone/ha masă verde, respectiv 3,75 tone/ha fân. O producţie care poate fi atinsă, spune Ciudin, cu condiţia ca şi vremea să fie favorabilă şi să se poată realiza cele patru coase.

Lucerna: doar surplusul poate fi folosit de către fermier

O altă condiţie importantă este vânzarea producţiei minime unor exploataţii de creştere a animalelor înscrise în RNE. Doar surplusul poate fi folosit de către fermieri pentru nevoile proprii, dacă animalele deţinute nu sunt înscrise în RNE (Registrul Naţional al Exploataţiilor).

- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.