Fermier: Subvențiile sunt tot mai mici

0
ferma
- Reclamă -

În ciuda faptului că, teoretic cel puțin, subvențiile ar fi trebuit să crească, realitatea este cu totul alta. Ajutoarele primite de către fermierii români sunt în acest an mai mici decât în 2015, de exemplu, pentru că se pierde în medie circa 13% din sumă, adică 20 de euro, pentru a se face înverzirea. Din păcate, nici pentru anii viitori perspectivele nu se arată mai bune, în condițiile în care înverzirea va trebui să ajungă la 30%, adică de peste patru ori mai mult decât în prezent.

“Noi ne așteptm la 200-220 de euro pe hectar în acest an și primim 158 – 160 de euro, pentru că se pierd 20 de euro, adică 13% din sumă pentru înverzire. În loc să crească, subvenția a scăzut, în condițiile în care oricum în alte state este cu mult mai mare“, a declarat Daniel Ciobanu, vicepreședinte LAPAR la Conferința Națională a Agricultorilor – 2016, cu tema: ”S.O.S. – Sprijiniți Agricultura României!”, un eveniment la care au participat peste 1.000 de fermieri din toată țara.

LAPAR1

Acesta spune că sumele de care beneficiază țara noastră se ridică în 2016 la 1,6 miliarde de euro, urmând să crească până în 2016 la 1,9 miliarde de euro. Din păcate, acest lucru nu se va vedea și în conturile fermierilor, deoarece va crește procentul de înverzire până la 30%, așa că ‘’subvenția nu va crește foarte mult‘’.

‘’Nu vă vindeți fermele’’

Pe lista problemelor discutate în conferința LAPAR s-a mai numărat acapararea terenurilor agricole de către străini, întârzierea plății subvențiilor, documenția tot mai stufoasă cerută de APIA, precum și ‘’hărțuirea’’ fermierilor de către funcționarii de la ANAF.

La eveniment au fost prezenți circa 1.000 de fermieri din întreaga țară, ministrul Agriculturii Achim Irimescu, parlamentari, dar și  reprezentanului ELO (European Landowners Organisation) Thierry de l’Escaille, Secretar General ELO, organizație la care LAPAR este afiliată.

- Reclamă -

Acesta a uimit asistența nu doar prin discursul său în limba română, ci și prin îndemnul adresat fermierilor români: ‘’Nu vă vindeți fermele, dați-le copiilor voștri pentru a face o afacere de familie profitabilă’’.

LAPAR2

- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.