Pentru că mai este foarte puţin până la recoltatul cerealelor, în piaţă încep să se tulbure apele, ca de altfel în fiecare an în această perioadă. Fermerii sunt nemulţumiţi de contractele de achiziţie a cerealelor pe care le propun marii traderi, mai ales că în dreptul lor sunt trecute doar obligaţii. Nu mai vorbim de faptul că vor să impună un conţinut de proteină de 12, până la 12,5, ceea ce înseamnă că agricultorii care nu se încadrează în aceşti parametri sunt penalizaţi, în timp ce dacă îi depăşesc nu primesc bonificaţii.
“Dacă vă dau un contract de achiziţie de cereale veţi constata că în dreptul fermierului sunt doar obligaţii, pe când dacă avem în contract proteină 12 şi produceţi grâu cu proteină 13 nu sunteţi bonificaţi pentru punctul procentual în plus de proteină, dar dacă-l daţi sub parametrii de proteină, veţi fi cu siguranţă penalizaţi .Justeţe în contract înseamnă drepturi şi obligaţii în oglindă, nu cerem nimic altceva decât ceea ce se întâmplă în Europa”, a declarat şeful Pro Agro într-o emsiune la AgroTv.
Citește și: Fermier Giurgiu: „La grâu și orz nu se câștigă în acest an”
Şi fostul parlamentar Marin Anton, care administrează câteva mii de hectare de teren agricol, se plânge de contractele “impuse” de marii traderi care fac regulile pe piaţă. Undeva la 98% din piaţă este controlată de aceştia, susţine Anton.
“Astazi, contractele între marii traderi şi fermieri nu sunt niste contracte pe picior de egalitate, sunt niste contracte impuse, fermierii români nu lucrează la liber ales, ci doar la impuse, dacă luăm un termen de comparaţie din gimnastică. Marii traderi vin cu draftul de contract, eşti de accord, le dai bilet la ordin, vin şi îţi cumpără produsul. Dacă nu procedezi aşa, stai cu el în curte şi cam ce ai muncit un an întreg te uiţi cum zboară şi banii în loc să-i încasezi sunt pierduţi iremediabil”, se plânge Anton.
Sursă foto: www.agrointel.ro