Fermierii din nordul și estul României se plăng deja de secetă prelungită

1
seceta-probleme-climatice
- Reclamă -

Fermierii din nordul și estul României aduc apă cu cisternele pentru ca animalele să nu moară de sete. Lipsa precipitaților din ultima perioadă a condus la acest fenomen extrem, seceta prelungită, care afectează masiv toate ramurile din agricultura.

Una dintre cele mai afectate localități este Drăguşeni din județul Botoșani. Aici, turmele de oi pasc puțina iarbă fragedă care a scăpat de arșița soarelui. Câmpurile sunt deja aride, din cauza secetei, ca în plină vară, deși calendaristic suntem în luna mai, o lună ploioasă. În această zonă nu a mai plouat în ultimele săptămâni.

Plouă în mai, avem mălai

Plouă în mai, avem mălai spune o vorbă din popor, dar sute de fermieri sunt grav afectați de secetă tocmai în luna care trebuia să îndestuleze pământul de apă.

Fermierii cară zilnic apă cu cisternele, pentru ca animalele, singura lor sursă pentru hrană, de venit, să nu le moară.

Vezi și Buzău: peste 50 la sută din suprafețele cu grâu, afectate de secetă şi vânt

Culturile agricole au de suferit din cauza secetei. Potrivit sursei menționate, în județul Botoșani nici măcar nu există conducte-magistrale care să asigure apa potabilă în fiecare județ.

- Reclamă -

Vești proaste de la meteorologi. Anul 2024 va fi secetos

Prognozele meteorologilor sunt sumbre. Seceta afectează cel mai mult nordul, estul și sudul țării, unde se înregistrează secetă pedologică moderată și puternică pe arii extinse. Se estimează că anul 2024 va fi unul secetos, dar și cu fenomene extreme din cauza schimbărilor climatice.

- Reclamă -

un comentariu

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.