Fermierii englezi încep să-și facă calcule. Brexitul le aduce o grămadă de pierderi

0
- Reclamă -

Prețurile la alimente vor crește ca urmare a votului din Marea Britanie pentru Brexit, avertizează Uniunea Națională a Fermierilor. Președintele organizației, Meurig Raymond, a declarat că rezultatul referendumului a fost un” accident al mașinăriei politice”, atrăgând atenția că dependența Marii Britanii de importuri combinată cu o liră slabă ar putea conduce la creșterea prețurilor la alimente. De altfel, după anunțarea rezultatului referendumului, lira a ajuns la cea mai scăzută valoare de după1986, fiind consemnat un recul de până la 13%.Marea Britane importă circa 40% din alimente, fiind dependentă de importuri. Să nu uităm că fermierii britanici primeau de la UE subvenții în valoare de 2,4 miliarde de euro, sume indispensabile pentru menținerea sectorului agricol pe linia de plutire.

Venitul mediu al unui agricultor a fost puțin peste 20.000 E în 2014, circa  55% din bani provenind de la UE, o dovadă a importanței acestor fonduri, a atras atenția Meurig.

Ce se va întâmpla cu exporturile?

Marea Britanie exportă 38% din efectivele de oi, iar anual, peste 3 milioane de tone de grâu și orz, alături de produse lactate și brânzeturi luau până la acest moment calea exportului către țările din UE. Acum, odată cu Brexit, britanicii se întreabă în ce condiții vor mai putea fi livrate toate aceste mărfuri?

O altă problemă cu care se vor confrunta fermierii este și deficitul forței de muncă. Cât despre prețuri, acestea vor trebui să crească dacă fermele vor să rămână pe profit, în condițiile în care acum multe vând produsele la prețuri sub costurile de producție.

Brexit: Implicații pe termen scurt

Englezii speră ca Marea Britanie să mai rămână membru UE încă cel puțin doi ani după Brexit, dacă nu chiar mai mult, timp în care Guvernul negociază termenii de ieșire.

Între timp, după cum avertizează Michael Fiddes, șeful Strutt & Parkers, o agenție imobiliară care se ocupă cu vânzarea de terenuri agricole, incertitudinile legate de comerț și politica agricolă viitoare ar putea lovi și în prețurile terenurilor.

- Reclamă -

CITEȘETE ȘI Brexit, pierderi pentru toată lumea: fermieri români și englezi, dar și pentru UE

 „Este probabil ca Brexitul să aibă un efect negativ asupra pieței terenurilor din Marea Britanie, la un moment în care prețurile sunt deja sub presiune din cauza scăderii rentabilității agriculturii”, a declarat Michael Fiddes.  

Una dintre cele mai mari necunoscute pentru agricultura din Marea Britanie este cea legată de acordurile comerciale care vor fi puse în aplicare după ce va fi părăsită piața unică (ale cărei avantaje erau cei 500 de milioane de consumatori și libera circulație a mărfurilor)?

• Marea Britanie are exporturi de aproape 11 miliarde de euro de produse pentru hrana animalelor, alimente, băuturi și animale în UE, ceea ce reprezintă mai mult de jumătate din livrările totale la extern. De asemenea, 93% din exporturile de carne de vită și 92% exporturile de carne de oaie merg către UE și sunt doar câteva exemple.

- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.