Zebu-vaci domesticite încă de acum 6000 de ani

4
zebu
- Reclamă -

Zebu (Bos aurus indicus) sunt vaci originare din Asia. Se consideră a fi primele vite domesticite, existând dovezi că acest fapt s-a întâmplat acum cca 6 mii de ani.

Cocoaşa de pe spate, urechile lăsate şi salba dau imaginea caracteristică vacilor zebu.

Există în jur de 75 de rase de zebu întâlnite în Africa şi Asia, unele dintre cele mai importante fiind: Gyr, Guzerat, Indu-Brasilian, Nelore, Boran, Baggara şi Brahman.

Au fost aduse în Europa şi America de Nord ca vite de cărat poveri apoi au fost încrucişate cu alte rase producând hibrizi ce sunt mai mari, mai viguroşi şi au rată de creştere mai rapidă.

Sunt perfect adaptate la viaţa în zona tropicală, fiind rezistenţe la căldură, soare şi umiditate, dar iarna rezistă fără problemă şi în clima temperată dacă sunt ţinute într-un grajd bine izolat.

zebu mic

- Reclamă -

 

Femelele ating maturitatea sexuală la 36-40 de luni, moment în care corpul este pregătit pentru gestaţie şi lactaţie. Gestaţia durează 285 de zile, dar poate varia în funcţie de starea de sănătate, greutatea corpului, loc, rasa, sexul fătului (de multe ori masculii se nasc mai devreme decât femelele).

citește Atunci când albinele vor dispărea de pe suprafaţa Pământului, omul va mai avea doar patru ani de trăit

Miniature Zebu ajung la 1 m înălţime la greabăn şi între 160-185 kg.

Mini Zebu sunt foarte apreciate de fermierii care nu au terenuri prea mari.

Sunt crescute pentru carne, lapte, ca animale de companie, animale de rodeo pentru copii si mini ferme.

O vacă produce în jur de 6 l de lapte pe zi, ceea ce evident nu e mult, dar pentru necesităţiile unei familii este perfect.

Laptele este gras şi gustos. Vacile Zebu trăiesc în jur de 20 de ani, consumă puţin şi sunt tolerante cu alte rase.

Culoarea cea mai des întâlnită este gri, dar pot fi şi  albe, negre, roşcate sau pătate.

Vaca Zebu la Constanţa

Dacă vreţi să vedeţi câteva exemplare de vaci Zebu pe viu, puteţi vizita grădina zoologică din Constanţa, cea din jurul Delfinariului. Aici trăieşte o mică „colonie” de astfel de exemplare. Din spusele paznicului, oficialii grădinii au mai vândut de-a lungul anilor câteva exemplare, dat fiind că vacile se înmulţesc aici fără probleme.

- Reclamă -

4 comentarii

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.