Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anunţat săptămâna trecută, într-o conferinţă de presă, că toate produsele procesate în România vor beneficia de plafonarea adaosului comercial, un proiect de ordonanţă în acest sens urmând să fie lansat în dezbatere în perioada următoare, iar ulterior aprobat în Guvern.
Măsura este, însă, contestată de Federaţia Romalimenta care, într-un comunicat transmis luni dimineaţa, a arătat că o eventuală extindere a plafonării adaosului comercial pentru toate produsele este nejustificată şi extrem de păgubitoare şi nu există niciun argument viabil pentru aceasta.
Şi Asociaţia Marilor Reţele Comerciale din România (AMRCR) a respins categoric, săptămâna trecută, orice măsură de plafonare asupra produselor alimentare, pe motiv că intervenţiile de acest gen fac foarte rău pieţelor pe întregul lanţ alimentar şi vor crea dezechilibre majore pe termen lung.
Plafonarea adaosurilor comerciale la produsele alimentare româneşti va însemna preţuri mai mici la raft şi vânzări în creştere pentru magazine, consideră Asociaţia Operatorilor din Agricultura Ecologică – BIO România, transmite Agerpres.
“Asociaţia BIO România apreciază şi susţine plafonarea adaosurilor comerciale la produsele alimentare româneşti. Această măsură vă avea un dublu impact pozitiv: preţurile la raft vor fi mai mici, iar producătorii agricoli şi procesatorii nu vor fi afectaţi. Dimpotrivă preţul la raft fiind mai mic vânzările vor creşte, inclusiv cifra de afaceri a magazinelor. Adaosul diferenţiat între produsele de import şi cele româneşti va tinde spre egalizare. Astfel preţurile la alimentele fabricate în România vor avea un adaos asemănător cu produsele similare din import. Românii care vor dori să cumpere româneşte vor avea un preţ mai mic la raft”, se arată într-un comunicat al BIO România, transmis luni AGERPRES.
Sursa: g4food