”Festival” de cosit la Muzeul Astra

0

Mâine, 8 iulie 2021, așteaptă oaspeții să redescopere tradiţia cositului ca odinioară, în satul arhaic din Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului. 

 

Vor fi puse la dispoziţia publicului coasele pregătite pentru toţi cei care sunt dornici să lucreze în rând cu clăcaşii noştri

Ca în satul de altădată, la prânzişor, în hotarul fâneţei se va mânca slană cu ceapă.

Iniţiativa face parte din Programul Grădină şi peisaj în Muzeul ASTRA: ”În vechime, cositul ierbii avea o mare importanţă într-o gospodărie. Din timp, bărbaţii îşi planificau alături de familie pornitul coasei. Flăcăii se adunau atunci când aveau de cosit şi începeau să culce iarba la pământ până să se scuture de rouă. Femeile dar şi mezinii familiilor adunate în clacă întorceau fânul cu furca de lemn pentru a-l prinde soarele amiezii. Tehnicile de pregătire a coasei, alegerea lamei şi a lemnului din care se face toporâştea, baterea lamei de coasă pe nicovală, trasul la gresie (sau cute – piatra de ascuţit) dar şi poveştile cositului de odinioară sunt momentele pe care le retrăim la muzeu. După toate aceste etape putem spune că suntem gata pentru a trage prima brazdă!”

Prima ediţie a târgului digital ExpoFerma

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here