Festivalul Oierilor, la Brașov

0
- Reclamă -

În perioada 30 septembrie – 2 octombrie 2016, pe platoul din Tohanul Nou (județul Brașov) se va  desfășura cea de a VIII-a ediţie a Festivalului Oierilor- Târgul de produse tradiţionale”, anunță Federația Oierilor de Munte. Pe lista organizatorilor se mai află Asociaţia crescătorilor de ovine şi ecvine Braşov, Asociaţia crescătorilor de taurine – filiala Braşov, Consiliul Judeţean Braşov, Primăria şi Consiliul Local Zărneşti și Asociatia De la Români Pentru Români.

Această sărbătoare câmpenească marchează încheierea ciclului pastoral prin coborâtul oilor de pe munte. Evenimentul doreşte să aducă în atenţia participanţilor unul dintre cele mai vechi obiceiuri tradiţionale din zonă, şi anume „Răvăşitul Oilor”, moment în care oile coboară de la munte. Mai exact, în apropiere de Sâmedru (deschizătorul iernii pastorale – 26 octombrie) se încheie ciclul pastoral, care, în calendarul popular, începe la data de 23 aprilie, de Sângiorz, acesta fiind deschizătorul anului şi al verii pastorale.

În cadrul evenimentului, cei prezenţi vor putea să viziteze o expoziţie cu vânzare de maşini agricole şi utilaje specifice zonei montane, expoziţie gastronomică, echitaţie şi plimbări cu trăsura, precum și să participe la un concurs privind abilităţile oieritului montan si transhumanţei.

Oierii români se orientează spre rasele de carne pentru a putea ieși la export

Transhumanţa pastorală reprezintă o formă de deplasare a turmelor de oi – conduse de ciobani – pe durata unui anotimp, pe trasee bine stabilite, pornind de la şesuri pâna spre păşunile de munte în perioada verii şi apoi întoarcerea acestora – cand se apropie toamna – pt iernat în satele de bastina. Fenomenul de transhumanta apartine prin excelenta mocanilor transilvaneni.

Anul acesta au fost invitați la sărbătoare artişti şi formaţii de renume: George Rotaru, Nemuritorii, Robert Târnăveanu, Mariana Stănescu, Cătălin Maximiuc, Liliana Oncioiu, Gheorghe Sorea, Viorica Cerbu, Ionel Letcă, Mioara Greavu, Florin Filip, Andreea Jitea, Ştefan Bărbătei, Doina Timu Anton, Ioan Cristian Ţăran, Ansamblul Junii Braşovului, Ansamblul Plaiuri Moiecene şi multe alte surprize, anunță Petru Gonțea, organizatorul manifestării.

- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.