Muntenia Suin: Cine să se intereseze de tine, micule fermier român?

0
suin-pesta-suine
- Reclamă -

Fermele mici de porci din România, cu efective de până la 2.000 de capete sunt în pragul falimentului și nu de ieri de azi. Pe fondul embargoului impus de Rusia, situatia s-a agravat și mai mult, în condițiile în care prețurile au scăzut dramatic, pana la circa 2,3 lei/kg.

Din pacate, nici viitorul nu suna prea bine, mai ales că nici oficialii de la Ministerul Agriculturii și nici cele două mari asociații din sector PRO AGRO și LAPAR nu par să fie interesate de soarta micilor crescători de porci. Pentru că nimeni nu-i bagă în seamă, fermierii au ales să protesteze pe FB.

Poate așa mesajul lor va ajunge la cine trebuie. Membrii grupului de producători Muntenia Suin au ales această cale. Ei se plâng că au ajuns în faliment, pentru că nici Ministerul Agriculturii și nici APIA nu-i ajută, în condițiile în care crescătorii de porci români – este vorba de cei care fac doar îngrășare și au ferme mici, dar încadrate de MADR în categoria fermelor mari – se confruntă de un an și jumătate cu o criză fără precedent.

Și aceasta în contextul în care prețul mediu al porcului gras este de 4,5 lei/kg, mult sub costul de producție, cu dobânzi de peste 7%, în condițiile în care se schimbă și regulile APIA în timpul jocului, iar anul de subvenție se modifică, iar acestea se încasează la un an și jumătate.

Scrisoarea unui crescător de porci din Buzău

Dar ce reprezintă o așa scurtă perioadă când tu trebuie doar să plătești angajați și furnizori, iar la MADR fotoliile sunt calde, salariile se plătesc la zi și totul este roz. Ajutoarele de minimis sunt un vis frumos ucis în fașă, că doar fermele mici nu sunt reprezentate și cui să îi pese că mor fermele românești.

 URAAAA! Vin investitori străinii .Praf în ochi au primit de la UE, ajutor de circa 2.5000 euro pe ferma de 2000 de capete, în condițiile în care au pierdut peste 100.000 lei pe serie. Mulțumim, situația a fost salvată. Dacă ești norocos și ai fermă de porci și poate în nebunia ta ai vrut să te extinzi pe vegetal, să asiguri furajul și să reduci costurile, surpriză! APIA a găsit anul acesta o formulă ca să nu elibereze adeverința dacă ești în bloc fizic supradeclarat, chiar dacă nu ești implicat o să aștepți că doar cine să se intereseze de tine, micule fermier român?

- Reclamă -

În CONCLUZIE nu adeverința pe subvenția pe porc, nu adeverința pentru subvenția pe terenuri…continuați cu ștreangul de gât pentru că taxele trebuiesc plătite, iar APIA și MADR să încaseze salariile la timp că doar pentru voi muncim  cu drag și spor”, se arată în scrisoarea crescătorului de porci.

Citeşte şi Liber la livrările de porci vii pe piața UE

- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.