Agitație mare pe piața cerealelor: Francezii cumpără grâu de la bulgari, rușii vând în Egipt

0
- Reclamă -

Piața internațională a cerealelor a devenit ceva mai animată în ultimele săptămâni, pe fondul restricțiilor impuse de către autoritățile egiptene în ce privește importurile de grâu. Printre cele mai importante evenimente ale ultimelor zile se numără importurile realizate de Franța din Bulgaria (circa 30.000 tone), pe fondul recoltei mici din acest an.

De altfel, potrivit FranceAgriMer, francezii vor fi nevoiți să realizeze și alte importuri în perioada următoare, acestea urmând să se ridice la 700 000 de tone în campania 2016/17, cu 62% mai mult față de anul anterior. Există și analiști care se așteaptă la o creștere a achizițiilor de grâu chiar și de până la un milion de tone. Principalii furnizorii ar putea fi țările din Estul Europei, printre care și România.

În ceea ce privește Egiptul, GASC a fost nevoită să anuleze mai multe licitații din cauza cerințelor stricte privind urmele de cornul secarei. Abia joi, autoritățile egiptene au reușit să cumpere 240.000 de tone de grâu de la ruși la prețuri cuprinse între 186.80 et 187.21 $/tonă CAF. Să nu uităm, astăzi Rusia ar trebui să elimine taxa la exportul de grâu, ceea ce ar putea să aibă urmări pe piața internațională.

Vezi Soiuri de grâu pentru recolte profitabile

În același timp, trebuie remarcat faptul că UE a acordat mai puține certificate de export pentru grâul de panificație în ultima săptămână, doar pentru o cantitate de 452 250 tone, ceea ce face ca în total cantitatea pentru care au fost solicitate certificate de export să se ridice la 5,88 milioane de tone, în acest an, în creștere cu 25% față de anul trecut.

Americanii în schimb, au vânzări chiar peste așteptări, mai ales că prețurile atât la grâu, cât și la porumb se situează la minimul ultimilor 10 ani. Exporturile au atins la acest debut de campanie 561.000 tone de grâu, respectiv 921.900 tone de porumb, depășind cu mult previziunile analiștilor.

- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.