Fitch Solutions anunță o criză a orezului

1
orezarie romania
- Reclamă -

Piaţa globală de orez va înregistra cel mai mare deficit din ultimele două decenii în 2023, potrivit Fitch Solutions. Iar un deficit de această amploare pentru una dintre cele mai cultivate cereale din lume va dăuna importatorilor importanţi, au declarat analiştii pentru CNBC.

 

”La nivel global, impactul cel mai evident al deficitului global de orez a fost şi este încă cel mai ridicat preţ al orezului din ultimul deceniu”, a declarat Charles Hart, analistul de mărfuri de la Fitch Solutions.

Preţurile orezului vor rămâne probabil în jurul maximelor actuale până în 2024, se arată într-un raport al Fitch Solutions Country Risk & Industry Research din 4 aprilie.

Preţul orezului a fost în medie de 17,30 USD per cwt (50,8 kg) în 2023 şi va scădea doar la 14,50 USD per cwt în 2024, potrivit raportului.

Cwt este o unitate de măsură pentru anumite mărfuri, cum ar fi orezul.

- Reclamă -

”Având în vedere că orezul este produsul alimentar de bază pe mai multe pieţe din Asia, preţurile sunt un factor determinant major al inflaţiei preţurilor alimentelor şi al securităţii alimentare, în special pentru cele mai sărace gospodării”, a spus Hart.

Deficitul global pentru 2022/2023 ar urma să ajungă la 8,7 milioane de tone, prognozează raportul.

Acesta ar marca cel mai mare deficit global de orez din 2003/2004, când pieţele globale de orez au generat un deficit de 18,6 milioane de tone, a spus Hart.

Există o cantitate redusă de orez ca urmare a războiului în curs din Ucraina, precum şi a vremii nefavorabile în economiile producătoare de orez precum China şi Pakistan.

În a doua jumătate a anului trecut, porţiuni de teren agricol din China, cel mai mare producător de orez din lume, au fost afectate de ploi abundente musonice şi inundaţii de vară.

Precipitaţiile acumulate în Guangxi şi provincia Guangdong din ţară, principalele centre ale producţiei de orez ale Chinei, au pe locul al doilea ca amploare din ultimii 20 de ani, potrivit companiei de analiză agricolă Gro Intelligence.

În mod similar, Pakistanul – care reprezintă 7,6% din comerţul global cu orez – a înregistrat o scădere a producţiei anuale cu 31% de la an la an, din cauza inundaţiilor severe de anul trecut, a declarat Departamentul Agriculturii din SUA (USDA), etichetând impactul drept ”chiar mai rău decât cel anticipat iniţial.”

FAO, prețurile alimentelor, la nivel global, în scădere

Deficitul se datorează parţial ”deteriorării anuale a recoltei din China continentală, cauzată de căldură intensă şi secetă, precum şi de impactul inundaţiilor severe din Pakistan”, a subliniat Hart.

- Reclamă -

un comentariu

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.