Floarea Soarelui, scădere cu 30% a producției

1

Sfârșitul de 2019 și 2020 sunt ani afectați de secetă, iar producţia de floarea-soarelui a scăzut cu 30%. Asta face ca preţurile să crească vertiginos în numai două săptămâni. România este cel mai mare producător de floarea-soarelui din Uniunea Europeană, cu 3,4 milioane de tone în 2019.

România s-a situat pe primul loc în Uniunea Europeană la suprafaţa cultivată şi producţia de floarea-soarelui, însă fermierii estimează o scădere de 30% a producţiei la nivel naţional în acest an agricol, până la 2,4 milioane de tone, din cauza secetei din primăvară din toată ţara şi din vară în anumite regiuni ale ţării.

Seceta pedologică a afectat cel mai mult culturile de grâu şi rapiţă, mai ales în sud-estul României, unde producţiile au fost şi numai de 10% din producţia normală estimată.

Secetă: Producţia de grâu a României în scădere semnificativă

Ministrul agri­culturii a promis despăgubiri pentru fermierii calamitaţi, însă ei spun că nu au primit banii încă. Aceştia aşteaptă despăgubiri şi pentru porumb şi floarea-soarelui, afectate, de asemenea, de secetă.

Uniunea Europeană se aşteaptă ca cei mai mari trei furnizori de floarea-soarelui – România, Franţa şi Ucraina – să aibă producţii mai scăzute în 2019 din cauza secetei.

Aer curat la tine în casă cu un purificator Sharp

un comentariu

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here