Zone de unde pot fi exploatate midii şi vongole din Marea Neagră

0
vas de pescuit

Autorităţile au clasificat zonele de producţie a moluştelor bivalve vii din Marea Neagră, adică midii şi vongole, una dintre acestea fiind în judeţul Tulcea, a doua între Năvodari şi Portul Constanţa, iar cea de-a treia între Agigea şi Mangalia. Toate trei sectoarele sunt de categoria A, respectiv ”o calitate superioară a apelor, ceea ce permite introducerea directă pe piaţă”.

 

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a transmis, marţi, printr-un comunicat de presă, că prin clasificarea celor trei zone de producţie a moluştelor bivalve vii din apele teritoriale ale Mării Negre ”se poate realiza exploatarea acestor resurse valoroase şi se oferă posibilitatea înfiinţării de noi unităţi în acest sector, de creare de noi locuri de muncă şi de dezvoltare a economiei zonei”.

ANSVSA a precizat că în apele teritoriale româneşti, moluştele bivalve vii sunt reprezentate de midii şi vongole, care fac parte din categoria fructelor de mare şi sunt o importantă sursă economică pentru ţara noastră.

Conform Regulamentelor Uniunii Europene, din raţiuni de siguranţă alimentară, moluştele bivalve vii pot fi introduse pe piaţă pentru consumul uman numai din zone clasificate de către autoritatea competentă a ţării respective.“Clasificarea reprezintă procedeul de stabilire a calităţii apelor din zonele de recoltare a moluştelor bivalve vii din punct de vedere microbiologic şi se realizează prin recoltarea şi analiza probelor de la acestea”, a transmis ASNVSA.

Potrivit ANSVSA, preşedintele Robert Chioveanu a răspuns solicitărilor venite din partea asociaţiilor de pescari şi a convocat instituţiile responsabile pentru clasificarea zonelor de producţie a moluştelor bivalve vii din teritoriile româneşti ale Mării Negre (Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale prin Agenţia Naţionala de Pescuit şi Acvacultură, Ministerul Educaţiei şi Cercetării prin Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Marină „Grigore Antipa” şi Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor prin Administraţia Naţională Apele Române).

Specialiştii au stabilit trei zone pretabile pentru recoltarea moluştelor bivalve vii:  zona 2, cuprinsă între Perişor şi Chituc (Tulcea), cu o suprafaţă de circa 215 Mm2;  zona 3, cuprinsă între Năvodari şi portul Constanţa (Baia Mamaia), cca. 109 Mm2;  zona 4, cuprinsă între Agigea şi Mangalia, cu o suprafaţă de cca. 101 Mm2.“În baza programului întocmit de ANSVSA, începând cu luna aprilie au fost recoltate de către medicii veterinari oficiali din cadrul DSVSA Tulcea şi Constanţa, probe săptămânale de midii/vongole care au fost analizate în Laboratoarele Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Tulcea şi Constanţa. Rezultatele analizelor microbiologice obţinute au determinat clasificarea iniţială în clasa A pentru toate cele trei zone”, se arată în comunicatul ANSVSA.

Usturoiul de Copălău, bun la friptura, dulceață și înghețată

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here