Usturoiul de Copălău, bun la friptura, dulceață și înghețată

3

Sigur nu e la fel de mare că alte soiuri de usturoi, e cam ”mărunțel și mustăcios”, dar usturoiul de Copălău (Botoșani) este cunoscut ca fiind cel mai sănătos din România. Din păcate, usturoiul de Copălău nu este un brand protejat în UE, dar dulceața de usturoi produsă aici poate deveni cu siguranță o marcă protejată în lume.

Acest soi de usturoi e foarte aromat și are aciditate scăzută, este excelent pentru fripturi sau mezeluri produse de gospodine în casă. Usturoiul de Copălău se găsește în piețe, mai puțin în supermarketuri, unde cel chinezesc îi face concurență. Asta pentru că reprezentanții afacerilor multinaționale merg la sigur cu produse importate de peste hotare.

Usturoiul de Copălău suferă în supermarketuri la fel ca merele sau roșiile, reprezentanții acestora importând masiv chiar dacă în România producția este suficientă pentru a acoperi necesarul intern.

Pentru că nu are loc în lanțurile de magazine, în comună Copălău, usturoiul se vinde în zeci de tarabe amenajate chiar în față gospodăriilor. Aici cultivatorii așteaptă că trecătorii să oprească și să cumpere funiile frumos împletite.

Usturoi Copălău, Botoșani

Se spune că dacă trăiești în Copălău și nu ai usturoi, fie ești venetic, fie nu te da hărnicia afară din casă.

Mai bine de două treimi din populația satului cultivă plantă aromatică. În această perioada, în poduri, pe prispe sau împodobind pereții exteriori ai casei, poți vedea recolta bogată de anul acesta, fiecare familie având cel puțin câteva tone de usturoi în gospodărie.

Americanii sunt interesaţi de usturoiul de Copălău

Cu câțiva ani în urmă, un grup de oameni de afaceri americani ar putea investi în dezvoltarea producţiei de usturoi de Copălău. O delegaţie americană a avut întâlniri cu producătorii de usturoi şi cu autorităţile locale din comuna Copălău, discutând posibilitatea unei colaborări.

La Copălău se produce atât dulceață de din acest usturoi, cât și înghețată. Una dintre cele mai cunoscute rețete de dulceață de usturoi cuprinde următoarele ingrediente: Usturoi românesc, zahăr invertit, vin, rozmarin, cimbru, schinduf, cardamon, lămâie. Unele gospodine mai adaugă și piper.

Cu siguranță la Copălău nu pot exista vampiri!

 

3 comentarii

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here