Florile care iubesc să fie sădite toamna

0
- Reclamă -

O vorbă din bătrâni spune că omul înțelept își face sanie vara și căruță iarna. Plecând de la acesată povață a străbunilor noștri, putem să ne apucăm de plantat încă din această toamnă florile care dorim ca la primăvară să ne coloreze frumos grădinile. Iată câteva dintre acelea care iubesc să se hrănească din apele topite ale zăpezilor și niște sfaturi despre cum trebuie să fie plantate.

Mai întâi trebuie să scoatem din pământ bulbii florilor pe care le avem deja plantate de anul trecut sau dacă nu, să cumpărăm alții.  Apoi, înainte de a le sădi, alegem atent bulbii cei mai mari, netezi,  care nu au părți moi sau mucegai. Mare atenție, bulbii pe care-i plantăm nu trebuie să fie încolțiți.

Pentru a fi siguri că trec cu bine iarna, este bine să acoperim  plantele noastre cu ceva înainte să vină gerul: cu frunze, crenguțe uscate, paie sau altceva care să le protejeze. De regulă sfârșitul lui septembrie este perioada potrivită pentru plantare, dar dacă toamna se anunță a fi una îndelungată și călduroasă este mai bine să mai amânăm până când începe să se mai răcească.

Iată câteva dintre florile care pot fi plantate în toamna aceasta:

Crinii

crin_alb_toamna

- Reclamă -

Deși acestor flori le place „compania”, este bine să aibă suficient spațiu între ele cât să se dezvolte normal, de aceea este indicat ca bulbii să fie plantați de la 25 până la 40 cm distanță unul de altul, iar ca adâncime la cca. 20 cm. Acestora le plac locurile luminoase, dar nu aflate în bătaia directă a soarelui și cresc mai bine în solurile fertilizate și bine afânate.

Lalele

lalele_roua_bulbi

Acestea sunt foarte rezistente la codițiile neprielnice ale vremii. Dar, la fel ca pentru alte plante bulboase, și lalele trebuie puse într-un pământ ferit de umezeală excesivă ca nu cumva să putrezească. Bulbii se pun la o distanță de 5-10 cm și o adâncime de aproximativ 10 cm cu discul în jos. Acestea preferă atât locurile puternic luminate, cât și pe cele umbrite parțial.

Freziile

frezie_roz

Sunt plante care iubesc lumina și solul bine drenat, amestecat cu puțin nisip. Bulbii se pun în pământ la o adâncime de cca. 5 cm, iar între ei se lasă aproximativ 10 cm distanță. Pentru a crește cât mai frumoase au nevoie de mult soare și de căldură. Pe timpul iernii ai mare grijă să le acoperi pentru că, deși pot fi plantate din toamnă pentru a înflori cât mai devreme, sunt foarte sensibile la temperaturile joase.

Zambilele

zambile_roz_albastre

Este recomandat ca acestea să fie plantate în grupuri mici, dar bulbii din fiecare grup să fie așezați la cca. 10-15 cm. Pământul trebuie umed și este nevoie să fie greblat până la o adâncime de cca. 12-15 cm și fertilizat înainte de a le sădi. Bulbii se pun la o adâncime de 6-8 cm și între ei se lasă un spațiu de 4-6 cm. Pentru a prelungi perioada de înflorire trebuie să fie ferite de razele directe ale soarelui.

Narcisele

narcise_batute_galbene

Acestea preferă solurile ușoare, nisipoase, care nu rețin o cantitate excesivă de umezeală ce ar provoca putrezirea bulbilor.  Adâncimea potrivită pentru bulbii lor este de 12-15 cm, între fiecare plantă se păstrează o distanță de 5-10 cm. Narcisele se dezvoltă foarte bine acolo unde au din plin parte de soare.

Surse foto: ravenshallschool.org.uk, 7-themes.com, magic4walls.com, hgtvgardens.com, goodfon.su, purelyphotography.wordpress.com

- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.