Iată 5 sfaturi practice despre cum să avem o livadă de gutui prosperă

0
- Reclamă -

Toamna înseamnă belșug, roade și o perioadă numai bună de sădit livezi. Cu toții iubim compotul, dulceața de gutui, poamele, așa că, AgroTeca s-a gândit să prezinte câteva sfaturi despre cum să ai o livadă de gutui prosperă.

Puterea mare de adaptare la condițiile climatice diferite face gutuiul un element foarte important în cultura pomilor fructiferi.

 

gutui

 

Așadar iată cele 5 sfaturi în materie de plantat gutui:

- Reclamă -

1. Tipul de sol și temperatura necesare pentru creșterea corectă a gutuiului

Cele mai bune soluri pentru înființarea unei livezi de gutui sunt cernoziomurile, cu un pH situat intre 6,5 si 8. Se recomandă evitarea plantării pe solurile nisipoase sau pe cele care au un conținut mare de calcar, deoarece gutuiul va începe să rodească timpuriu, dar în cele din urmă va avea o durată scurtă de viață. Cât despre temperatura necesară, gutuiul are cerințe destul de mari față de lumină și căldură, preferând zonele cu veri călduroase și ierni mai blânde.

2. Când și cum este ideal să plantezi gutuii? 

Cea mai propice perioadă de plantare a gutuiului este la sfârsitul lunii octombrie, atunci când planta iese din vegetatie.  Plantațiile de gutui se pot înființa atât în sisteme clasice de cultură, cu distanțe de plantare de 5 m între rânduri și 4 m între pomi, cu o densitate de 500 pomi/ha, cât și în sisteme intensive de cultură, distanțele recomandate aici fiind de 4 m între rânduri și 3 m între pomi (circa 1.200 pomi/ha).

3. Care sunt pregătirile terenului înainte de a planta gutuii?

Plantațiile de gutui presupun o pregătire temeinică a terenului. Astfel, în prima fază solul este arat, biscuit, semănat și ierbicidat pentru a-l curăța de alte plante și pentru a preveni creșterea ierbii. Mai mult decât atât, săpatul gropilor se va realiza cu circa 2 luni înainte de plantarea propriu-zisă, cu scopul de a crea condiții de aerare a pământului și de a activa dezvoltarea microflorei din sol.

4. Fasonoarea și mocirlirea gutuilor:

Înainte de a executa plantarea propriu-zisă mai există câteva operațiuni pe care trebuie să le realizam asupra radacinilor: fasonoarea si mocirlirea acestora.

Prima dintre ele, fasonarea, presupune scurtareași îndepărtarea porțiunilor în care rădăcinile sunt îndoite sau rănite.

În ceea ce privește mocirlirea rădăcinilor, aceasta constă în scufundarea repetată a rădăcinilor pomilor într-un amestec alcătuit din părți egale de balegă proaspată de vacă, pământ și apă. Pomii se vor planta imediat dupa această operațiune pentru ca mocirla să nu se usuce pe rădăcini.

Dupa aceste operațiuni, pomii se vor așeza în gropi astfel încât punctul de altoire să rămână deasupra nivelului solului.

5. Irigarea gutuilor:

La finalul operațiunilor de mai sus, se va adăuga o găleata de apă de 10 litri la rădăcina pomului. Apoi, cu restul pământului rămas se execută apoi o copcă (farfurie) în jurul pomului, în care de asemenea, se toarnă 1-2 găleți de apă.

livada gutui

floare de gutui

 

 

 

 

 

- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.