Focarele de gripă aviară din judeţele Mureş şi Harghita au fost stinse iar restricţiile ridicate

0
gripa aviara
- Reclamă -

Focarele de gripă aviară care au evoluat în judeţele Mureş şi Harghita au fost stinse, iar restricţiile au fost ridicate, a anunţat, miercuri, 23 iunie 2021, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

Ca atare, precizează sursa citată prin intermediul unui comunicat de presă, fermele avicole din zonele respective pot comercializa la nivel naţional şi pot participa la schimburi intracomunitare şi exporturi de păsări vii, carne de pasăre şi alte produse provenite de la acestea.

„În perioada 11-14 iunie au fost stinse focarele de gripă aviară care au evoluat în localităţile Ungheni, Cozma, Sântana, Grebenişu de Câmpie din judeţul Mureş şi Cristuru Secuiesc din judeţul Harghita.

„Odată cu stingerea focarelor de gripă aviară au fost ridicate restricţiile de circulaţie a persoanelor, a animalelor şi a mijloacelor de transport pentru zonele de protecţie (rază de 3 km în jurul focarului) şi de supraveghere (rază de 10 km în jurul focarului). Prin intervenţia promptă şi eficientă a serviciilor veterinare, în colaborare cu alte instituţii ale statului, a fost împiedicată răspândirea bolii şi apariţia de noi focare.

„Astfel, a fost evitată blocarea comerţului cu păsări şi pierderile economice generate de măsurile de restricţie impuse de evoluţia bolii. Ca urmare a stingerii focarelor şi a ridicării restricţiilor, fermele avicole din zonele respective pot comercializa la nivel naţional şi pot participa la schimburi intracomunitare şi exporturi de păsări vii, carne de pasăre şi alte produse provenite de la acestea”, susţin reprezentanţii ANSVSA.

Potrivit sursei citate, comercializarea păsărilor vii se face în condiţiile respectării obligaţiilor şi responsabilităţilor prevăzute de legislaţia în vigoare, cu precădere pe cele privind respectarea cerinţelor de sănătate şi bunăstare animală, biosecuritate, supraveghere sanitară veterinară şi asigurarea trasabilităţii.

Acțiuni de prevenire

Pentru a preveni răspândirea bolii au fost desfăşurate acţiuni de control, organizate în comun de către structurile teritoriale ale ANSVSA şi Ministerului Afacerilor Interne, inclusiv prin efectuarea de controale în trafic şi în Punctele de Trecere a Frontierei de Stat, care au vizat transporturile de păsări vii şi de produse provenite de la acestea.

- Reclamă -

Totodată, ANSVSA monitorizează în permanenţă statusul de sănătate al păsărilor domestice şi al celor sălbatice (rezervorul natural de virus), astfel încât pe piaţă să fie comercializate doar produse provenite de la animale sănătoase şi să fie protejată industria avicolă din ţara noastră.

În acest sens, Autoritatea colaborează cu Ministerul Apelor şi Pădurilor, Uniunea Crescătorilor de Păsări din România, cu Colegiul Medicilor Veterinari din România şi cu asociaţiile ornitologice. De asemenea, instituţia este la curent cu situaţia epidemiologică a gripei aviare în Europa şi cu toate mesajele de alertă emise de Organizaţia Mondială pentru Sănătatea Animalelor (OIE) şi de Comisia Europeană.

„Având în vedere contextul epidemiologic european, în care, din data de 1 iunie şi până în prezent, au fost înregistrate noi focare de gripă aviară în Polonia (10), Olanda (37), Belgia (10), Estonia (8), Finlanda (13), Germania (4), Letonia (1), Lituania (3), Suedia (5), ANSVSA menţine măsurile de supraveghere prevenire şi control pentru această boală”, se mai arată în comunicat.

În acest moment, în România nu există nicio suspiciune de gripa aviară, au transmis reprezentanţii ANSVSA.

- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.