Fondul de Garantare a Creditului Rural reduce valoarea comisionului la 1,6%, din 2019

1

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale aprobă iniţiativa Fondului de Garantare a Creditului Rural IFN SA (FGCR) de a reduce valoarea comisionului unic de garantare de la 3,8% la 1,6%. 

Începând cu 1 ianuarie 2019, FGCR va practica un comision unic de garantare de 1,6%, atât la soldurile garanţiilor aflate în portofoliu, cât şi cele ce se vor acorda începand cu această dată.

Excepție fac beneficiarii care au garanții în sold la dată de 31 decembrie a fiecărui an sau pentru care se solicită prelungirea garanției, a căror capacitate de plată depinde de existența unor condiții favorabile durabile sau sunt în incapacitate de plata sau în pragul incapacității de plata. Pentru aceștia, nivelul comisionului va fi de 6,3%, inclusiv în cazul celor pentru care s-a descris procedura insolvenței (în prezent există în sold doar două garanții la care nivelul comisionului nu poate fi redus, începând cu anul 2019).

Conform comunicatului de presă transmis de MADR, prioritatea programului de guvernare constă în acordarea de garanții de stat în procent de 80% din valoarea creditului de reproducție pentru realizarea producției agricole și procesarea produselor agricole, pentru realizarea investițiilor cu finanțare europeană, realizarea altor investiții în ferme, precum și pentru achiziția de teren agricol.

Citeşte şi: Fermierii care lasă coarnele animalelor să crească, nu primesc subvenție

Pentru a îndeplini aceste obiective, atât Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, cât și Fondul de Garantare a Creditului Rural IFN SA au depus eforturi considerabile pentru a identifica modalități care facilitează accesul la finanțare a producătorilor agricoli. S-au realizat analize privind problemele din acest sector, mecanismele și procedurile aferente garantării. Una dintre problemele identificate de către instituțiile finanțatoare și beneficiari a fost nivelul comisioanelor practicate de fondurile de garantare.

Potrivit estimărilor efectuate de către FGCR, circa 10.000 de societăți din agricultură zootehnie și acvacultură ar putea beneficia de această măsură. Printre efectele așteptate în urmă acordării de garanții cu comision redus, se regăsesc creșterea producției și calității acesteia, sporirea volumului de marfă destinată pieței interne și externe, cu impact pozitiv asupra produsului intern brut, precum și creșterea veniturilor la bugetul de stat.

un comentariu

  1. […] Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale aprobă iniţiativa Fondului de Garantare a Creditului Rural IFN SA (FGCR) de a reduce valoarea comisionului unic de garantare de la 3,8% la 1,6%.  Începând cu 1 ianuarie 2019, FGCR va practica un comision unic de garantare de 1,6%, atât la soldurile… Cititi mai multe aici: Fondul de Garantare a Creditului Rural reduce valoarea comisionului la 1,6%, din 2019 […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here