Sfârșitul de an a adus încă o tranzacție importantă pe piața lactatelor, intrarea Covalact în portofoliul Lactalis, companie care a ajuns la a treia tranzacție pe piața locală după preluarea LaDorna și Albalact, devenind lider detașat pe o piață estimată la mai puțin de un miliard de euro. Pe a doua poziție se află tot o companie franceză, Danone, cu o cifră de afaceri de circa 500 milioane de lei, în 2015.
Următoarele poziții sunt ocupate de FrieslandCampina România, Fabrica de Lactate Brașov (deținută de grecii de la Tyras), Hochland, Dorna Lactate și Covalact. Abia pe locul 8 se află o firmă românească – Simultan, urmată de Lactag – locul 9 și Carma Lact Prod – locul 10. După cum evoluează lucrurile, n-ar fi exclus însă ca în câțiva ani și acestea să fie achiziționate de străini și întreaga industrie să ajungă la mâna unor companii din afară și a fondurilor de investiții, care dictează prețurile și fac jocurile pe piața locală.
Trebuie remarcat și faptul că importurile de lapte au crescut semnificativ în acest an, ceea ce a afectat foarte mult producătorii locali, concurați puternic de prețurile de “dumping” din afară.
Retailul românesc în 2016 – tranzacție record de peste 500 milioane de euro
Un lucru bun ar putea fi apariția unor cooperative locale care prelucrează laptele colectat de la crescătorii români de vaci, modelul fiind cooperativa Somes Aries de la Cluj. O cale pe care tot mai mulți fermieri încearcă să o urmeze, pentru a nu mai fi la mâna mutinaționalelor, dar și pentru a valorifica la maximum activitatea (vezi exemplul lui Gavrilă Tuchiluș de la Matca). Să sperăm că nu este prea târziu…