Roșia și carnea de porc, prioritățile actualilor guvernanți

0
-tomate-spatii-protejate-legume
- Reclamă -

Programul de guvernare 2017 – 2020 anunțat de Liviu Dragnea, președintele PSD, se remarcă printr-o susținere puternică a agriculturii. Teoretic, cel puțin, pentru că până la punerea în practică mai sunt destui pași de parcurs. Actualii guvernați vor să încurajeze producția locală, iar prioritare par să devină roșiile și carnea de porc, sectoare care s-au remarcat prin importuri foarte mari în ultimii ani și care au contribuit la majorarea semnificativă a deficitului din comerțul agro-alimentar din 2016, de exemplu.

Potrivit programului de guvernare al PSD, peste 50.000 de fermieri din sectoarele vegetal şi zootehnic ar putea beneficia în 2017 de ajutoare suplimentare, în valoare totală de 240 de milioane de euro, cu condiția ca producția să fie livrată către centrele de colectare. Cât privește porcii, aceștia trebuie crescuți și îngrăşați pentru sacrificare în vederea asigurării consumului intern.

În 2017, ar urma să se acorde la tomate suma de 3.000 de euro pentru 1.000 de metri pătraţi, în condiţiile cultivării de soiuri româneşti şi realizării unei producţii de 2 kg/mp. Aceasta trebuie ulterior să fie predată către centrele de colectare odată cu justificarea producţiei obţinute şi a destinaţiei acesteia.

Citește și: Francezii domină piața lactatelor. Niciun producător român în top 5 jucători

 

La carnea de porc, suma va fi de 10.000 de euro pentru un efectiv de 200 capete la îngrăşat, în condiţiile creşterii, îngrăşării, sacrificării şi livrării cantităţii de 20 de tone de carne de porc, odată cu justificarea producţiei şi a destinaţiei acesteia. Beneficiarii acestui program sunt 40.000 de fermieri în cazul tomatelor şi 12.000 de fermieri în cazul crescătorilor de porci.

Statistici îngrijorătoare

În 2015, importurile totale de fructe și legume ale României au atins un volum de 1.017.281 tone, principalii furnizori fiind Grecia – 163.077 tone, Turcia și Polonia – 102.985 tone. La carnea de porc, potrivit ultimelor date disponibile de la Ministerul Agriculturii, în primele trei trimestre ale anului trecut, importurile de carne de porc proaspătă și refrigerată se ridicau la 241 milioane de euro (141.640 de tone). Deficitul în comerțul cu produse agroalimentare după primele trei trimestre din 2016 era de  254 milioane de euro, în timp ce în perioada similară a anului anterior, România înregistra un ușor excedent, de circa 22,83 de milioane de euro.

- Reclamă -

Sursă foto: www.jobeuropa.top

- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.