La Agronova, societate agricolă care exploatează peste 8.000 ha de teren agricol în județele Olt și Dolj, din care 7.000 ha se află la Gura Padinii, producțiile sunt bune în acest an. 8,2 tone/ha la orz și 6,8 tone/ha la grâu sunt recoltele cu care se laudă specialiștii de la Agronova și care au fost obținute pe un terenuri dificile, nisipoase, specifice acestei zone.
Să nu uităm, în urmă cu vreo 10 ani aici era o mare baltă după ce Dunărea a inundat circa 15.000 ha de terenuri în zonă. După 2-3 ani de muncă cu apa și cu buruienile, s-a putut face din nou agricultură performantă. Acum, de exemplu, în zonă, se află o platformă tehnică de testare – Centrul Dekalb Smart, una din cele 35 din Europa și una din cele 3 din România, unde specialiștii încearcă să găsească soluții pentru cultura de porumb pe terenuri nisipoase.
Citește și: Murele, fructele din dulceţurile, gemurile şi tartele vacanţei de vară
Suprafețele cultivate cu porumb în acest an la Agronova se ridică la circa 1.400 ha. Agricultorii de aici spun că dat fiind condițiile de cultură din zonă se merge pe culturi tradiționale – grâu (1.200 ha), orz (85 ha), floarea soarelui (1.750 ha) și porumb. Rapiță nu au pus în toamna trecută, deoarece a fost secetă, însă în acest an se intenționează să se semene circa 1.000 ha. De asemenea, pe circa 1.600 ha se află lucernă, care se pretează foarte bine la solurile nisipoase de la Gura Padinii, o cultură a cărei producție merge în mare parte la export.
Pentru că societatea nu dispune de spații de stocare, producția a fost vândută deja la traderi. Din păcate, ploaia a influențat calitatea grâului și bineînțeles prețul.
“Grâul l-am vândut cu 142 de euro/tonă înainte de ploaie, după ploaie, însă, a schimbat calitatea și a mai scăzut și prețul, am ajuns la 135 euro/tonă”, a declarat Sîrboiu.