Grâul devine tot mai ieftin, prețul la pâine este însă neschimbat de ani de zile

0
Laurentiu-Baciu-4-pret-pâine
- Reclamă -

Prețurile mici din acest an la grâu îi nemulțumesc pe fermierii autohtoni care se plâng că abia dacă își acoperă costurile de producție. Pe de altă parte, ei nu pot trece cu vederea faptul că în timp ce la grâu prețul a tot scăzut în ultimul deceniu, cel puțin, la pâine nu se întâmplă nimic.

Dacă în 2004, de exemplu, fermierii primeau pentru kilogramul de grâu circa un leu, iar la porumb se ajunsese la 1,2 lei, acum grâul s-a vândut cu 58-60 de bani, ba chiar s-a coborât în unele cazuri și până la 40 de bani. Care sunt motivele? Pe de o parte, mulți agricultori nu dispun de spații de depozitare și sunt nevoiți să vândă recolta direct de pe camp, iar pe de alta, au nevoie urgent de bani pentru a-și plăti datoriile, în principal către furnizorii de inputuri.

Citește și: Ioan Simion – 11,5 milioane de lei investiți în agricultură. O industrie din care aproape că se poate trăi

O piață sălbatică, cum spun liderul LAPAR Laurențiu Baciu, care nu are nimic cu realitatea, în condițiile în care autoritățile nu doresc să se implice. Nu mai vorbim și de faptul că avem de-a face cu o piață lipsită de transparență, iar diferențele între producția raportată și cea realizată este de ordinul a milioane de tone, circa un milion de tone la grâu și 3 milioane la porumb, după cum susține Valeriu Tabără, fostul ministru al Agriculturii.

„În 2004, prețul grâului era un leu/kg, porumbul ajunsese la 1, 2 lei/kg, atunci s-a fixat prețul pâinii la un 1 leu. Acum grâul este 58-60 de bani și importăm 800.000 de tone de pâine…..Pe bune, în 14 ani nu s-a umblat la pâine, decât a scăzut gramajul. S-a redus TVA, dar tot nu s-a ieftinit pâinea”, s-a plâns recent Laurențiu Baciu.

Sursă foto: www.desteptarea.ro

- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.