Prețuri mari pe bursele europene, la noi prețul la grâu abia sare de 130 euro/tona

2
prețuri-cereale-agrogo-grâu-cerealelor
cereale
- Reclamă -

Producțiile mari estimate în bazinul Mării Negre, spre deosebire de cele din UE 28,  care sunt în scădere pentru al doilea an consecutiv, la grâu cel puțin, își pun amprenta asupra cursurilor la cereale pe bursele din Europa. Pe Euronext grâul, cu scadența în decembrie 2017, a ajuns la 170 euro/tonă. La noi, însă, prețurile se învârt în jurul valorii de 58-60 de bani/kg, ba chiar s-a coborât și la 40 de bani pe kilogram, în unele cazuri. Producția României este estimată în acest an la circa 8 milioane de tone. Anul trecut, cantitatea obținută a fost de 8,4 milioane de tone de grâu.

Nu doar România se așteaptă la producții mari în acest an. Și francezii, de exemplu, mizează pe o medie de circa 7 tone/ha la grâu, a cărui calitate se anunță excepțională și peste 3,5 tone/ha la rapiță.

La nivelul UE 28, însă, se așteaptă o producție de circa 300 milioane de tone de cereale în sezonul 2017-2018, fiind al doilea sezon de scădere, sub 300 milioane de tone, pe fondul reducerii suprafețelor, dar și a randamentelor din cauza secetei și a temperaturilor ridicate.

 

Citește și: Agroserv Confind a obținut 5300 de kg de grâu la hectar

 

Bruxelles-ul estimează o producție de 298 milioane de tone, în creștere cu 1,2 % față de sezonul 2016-2017, dar mai mică cu 2% față de ultimii cinci ani.

- Reclamă -

 De remarcat scăderea suprafețelor, până la 56,2 milioane de hectare, în scădere cu 1,3% raportat la campania precedentă și cu 2,3% mai puțin față de media din ultimii 10 ani.

Scăderea suprafețelor s-a înregistrat în special la porumb, sorg, triticale, secară, cu 6-11% față de media din ultimii 10 ani. În scădere sunt și suprafețele cu orz și grâu de panificație, spre deosebire de cele cu grâu durum care se majorează.

- Reclamă -

2 comentarii

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.