Liliacul de vară, tufa care atrage fluturi şi albine în grădină

2
budjejas buddleia buddleha budleia buddleia buddila buddlejas buddleiya buddleya buddliea budleja budleya butterfly bushes bush herfstsering vlinderstruik vlinder struik struiken vlinderstruiken
- Reclamă -

Liliacul de vară (Buddleja davidii) este un arbust originar din China şi Japonia, ce ajunge la înălţime de 5m, are frunze lanceolate, cu lungime între 7-13cm, ramuri ce se arcuiesc spre sol şi flori cu miros de miere, grupate în formă de con. Nectarul acestora atrage numeroase insecte, fapt pentru care liliacul de vară mai este denumit şi tufa fluturilor sau planta fluture.

Numele ştiinţific al plantei vine de la părintele Armand David, misionar în China care a fost primul european ce a descris planta.

Liliacul de vară – cultivare

Liliacul de vară preferă zonele însorite şi solurile bine drenate, reavene, argiloase, lutoase, nisipoase sau calcaroase.

Plantarea se face primăvara sau toamna, înainte de îngheţarea solului. Rădăcinile puietului se ţin în apă călduţă înainte de aşezarea în groapa ce nu trebuie să fie prea adâncă (doar câţiva cm peste înălţimea rădăcinii). Se recomandă fertilizarea solului şi udarea zilnică în perioadele  de secetă.

 

Citește și: Arborele de mătase, copacul fericirii şi al liniştii

 

- Reclamă -

Cum nu suportă prea bine gerurile, ramurile tinere pot degera dacă iarna este prea friguroasă. Ca urmare, primăvara acestea trebuie curăţate. De asemenea, este necesară protejarea rădăcinii prin acoperirea cu mulci sau prin muşuroire.

Liliacul de vară – varietăţi

Datorită frumuseţii florilor şi a parfumului delicat, liliacul de vară a atras atenţia horticultorilor ce au obţinut numeroase varietăţi care mai de care mai atractive. Iată numai câteva:

Île de France” ce ajunge la 3,5 m înălţime, are flori mov intens şi frunze cu formă lanceolată

„Pixie Blue” care ajunge la înălţime de 2 m şi are flori mov-albastre ce apar de vara până toamna

White Profusion” care poate ajunge la 3 m înălţime şi are flori albe

Camberwell Beauty” cu flori purpurii, abundente, parfumate

Flower power” cu flori multicolore

Preţurile variază între 10-11 lei pentru o plantă cu înălţimea de 15 -20 cm pe www.pepiniera-mizil.ro.

Liliacul de vară a fost declarat plantă invazivă în mai multe ţări precum Marea Britanie şi Noua Zeelandă, unde se răspândeşte în zone deschise şi râpe făcând concurenţă speciilor native.

Autor: Dana Canari, biolog

Surse foto: www.rhs.org.uk, ornamentalplant.ro

- Reclamă -

2 comentarii

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.