Guvernul a aprobat alocarea a 47,7 milioane de euro pentru viticultori

1
Guvernul a aprobat alocarea a 47,7 milioane de euro pentru viticultori

Guvernul României a aprobat în şedinţa din 31 octombrie 2018 hotărârea privind stabilirea modului de acordare a veniturilor din partea UE pentru producătorii din sectorul vitivinicol, pentru perioada 2019 – 2023. 

România îţi menţine alocarea financiară în cuantum de 47,7 milioane de euro, bani utilizaţi pentru restructurarea şi reconversia plantaţiilor, promovarea vinurilor, asigurarea recoltei, distilarea subproduselor şi investiţii.

Hotărârea vine după ce la începutul lunii martie al acestui an a fost înaintat Programul Naţional de Sprijin în sectorul vitivinicol, elaborat pe baza evaluării Programului Naţional de Sprijin al României în sectorul vitivinicol 2014 – 2018, precum şi pe baza analizei sectorului vitivinicol românesc.

Prin acest act normativ se creează cadrul juridic necesar armonizării legislaţiei naţionale cu legislaţia Uniunii Europene în sectorul vitivinicol, iar adoptarea sa răspunde obiectivului noului Program Naţional de Sprijin în sectorul vitivinicol şi a măsurilor notificate pentru perioada 2019 – 2023.

Citeşte şi: Fermierii au primit în avans peste 51 de milioane de euro

Programul Naţional de Sprijin în sectorul vitivinicol 2019 – 2023 a fost elaborat în cadrul unui grup de lucru coordonat de catre Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, din care au făcut parte reprezentanti ai Oficiului National al Viei şi Produselor Vitivinicole, ai Direcţiei monitorizare, inspecţii, verificare şi control, ai Organizaţiei Naţionale Interprofesionale Vitivinicola, ai Patronatului Naţional al Viei şi Vinului şi ai Agentiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură.

În conformitate cu prevederile europene în vigoare, statele membre au obligaţia de a reglementa prin norme interne modul în care sunt instituite măsurile de sprijin, măsurile de reglementare, modul de gestionare al potenţialului de producţie şi controalele oficiale ale instituţiilor abilitate.

În România viticultura constituie o activitate importantă din punct de vedere economic, ocupând în Europa locul 5 ca suprafaţă viticolă şi locul 6 la producţia de struguri şi de vin.

un comentariu

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here