Plățile efectuate pe FEADR (Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală) au ajuns la 15%, a declarat Mihai Herciu, șef serviciu RNDR care speră să se „mențină” acest ritm în perioada următoare.
Chiar dacă la prima vedere procentul ar putea să pară mic, dacă ne raportăm la suma totală pusă la dispoziție prin acest fond – circa 9 miliarde de euro pentru perioada 2014-2020 – observăm că fermierii au avut acces la o sumă importantă, după cum lasă să se înțeleagă Herciu, care pare mulțumit de nivelul de absorbție.
„În 2017 va fi un efort colectiv din partea MADR, Autorității de Management și APIA pentru că numai din măsurile de investiții din acest program să putem accesa 1,8 miliarde de euro”, a declarat Herciu la o conferință dedicată fondurior europene și ajutoarelor de stat.
Ajutoare de stat
În cadrul măsurilor programelor de dezvoltare rurală a fost deschisă în 2016 schema pentru ajutor de stat pentru subMăsurile 4.2 (Sprijin pentru investiții în procesarea / marketingul produselor agricole) și 4.2a („Investiții în procesarea / marketingul produselor din sectorul pomicol), fiind alocate 112 mil. euro, respectiv 10,8 mil. euro, bani pentru finanțarea a 230 de proiecte de agricultura propriu zisă și procesare și 30 de proiecte pe zona pomicolă.
Pentru prima măsură (activități agricole și procesare) au fost depuse87 de solicitări ăn valoare de 48 mil de euro, iar în prezent sunt selectate 12 astfel de proiecte, a mai spus Herciu.
VEZI: Ce submăsuri din PNDR vor fi lansate în 2017
70% din solicitanți reprezintă IMM-uri de dimensiune mijlocie, care au cerut în medie 950.000 euro. Intreprinderile mici au cerut circa de 600.000 euro, iar cele mari până la 2,5 milioane de euro. De remarcat faptul că 65% din solicitanți au solicitat și au obținut și ajutorul de minimis (n.red.-pe zona de consultanță pentru realizarea proiectelor și implementarea lor). Mai mult de 50% din cererile depuse merg către zona de extindere și modernizare a activității existente, a precizat Herciu.