Phil Hogan, comisarul european pentru agricultură și dezvoltare rurală: În Europa există 185.000 de ferme organice și circa 306.500 producători

0
phil-hogan
- Reclamă -

Phil Hogan, comisarul european pentru agricultură și dezvoltare rurală consideră că mult-așteptatul acord privind agricultura organică, la care s-a ajuns recent, va oferi un impuls puternic unuia dintre cele mai dinamice sectoare agroalimentare europene. După mai bine de trei ani de discuții, trebuie să recunosc faptul că șansele de reușită păreau limitate, inclusiv până de curând, a scris Hogan pe contul său de FB într-un editorial intitulat „Un nou start pentru agricultura organică”. Ce spune comisarul european?

„Însă un lucru că normele actuale – vechi de 20 de ani – sunt depășite și mai degrabă încurcă decât facilitează dezvoltarea acestui sector în creștere. Pe scurt, nu ne permiteam ca discuțiile să eșueze și sunt foarte fericit că toată lumea a acceptat să facă o ultimă încercare pentru a ajunge la o înțelegere.

Acordul la care s-a ajuns – odată ce va fi aprobat atât de miniștrii agriculturii din Uniunea Europeană, cât și de Parlamentul European – va contribui la dezvoltarea sectorului organic, în care este înregistrată o puternică cerere pe piață, iar producția europeană este una de calitate ridicată.

În ultimii zece ani, acest sector de activitate a crescut, în UE, cu aproape 500.000 de hectare anual și, cu toate acestea, reprezintă doar 6,2% din totalul suprafeței agricole cultivate – astfel că există în continuare un potențial foarte mare de creștere. În 2015, existau în Europa aproximativ 185.000 de ferme organice și circa 306.500 astfel de producători, procesatori și importatori, iar cifrele sunt în creștere, în paralel cu cererea tot mai mare.

Principiile asupra cărora s-a convenit, dacă vor fi agreate de co-legislatori, vor veni în ajutorul atât al fermierilor, cât și al consumatorilor. Agricultura organică contribuie,  de asemenea, la îndeplinirea angajamentelor luate de UE privind dezvoltarea durabilă și la atingerea țintelor referitoare la combaterea schimbărilor climatice. Noi norme care să încurajeze dezvoltarea acestui sector nu pot fi decât un lucru bun din această perspectivă.

Așadar, ce ne vor aduce noile reglementări în termeni concreți?

Un set mai simplu de reguli va echilibra condițiile de joc, eliminând diferențele în ceea ce privește modul în care țările Uniunii Europene reglementează sectorul.

- Reclamă -

Controlul aplicării acestor reguli – atât de important pentru încrederea consumatorilor în acest sector – va fi, de asemenea, îmbunătățit, inclusiv în cazul comercianților cu amănuntul, pentru prima dată. Controalele efectuate asupra produselor ecologice importate vor fi, de asemenea, mai stricte: organismele private de control din țările terțe, care certifică produsele ecologice, vor trebui să respecte standardele UE atunci când decid dacă un produs care urmează să fie exportat pe piața UE este organic sau nu.

Citește și: Dimitrie Muscă: Toate depozitele de rapiță sunt goale. Eu mă aștept să mai crească prețul

 

Noile norme vor extinde în mod semnificativ domeniul reglementării produselor (de exemplu, la produse precum sarea, pluta sau ceara de albine) și vor introduce noi reguli de producție (de exemplu, pentru căprioare, iepuri sau păsări de curte).

Iar noile norme vor reduce, de asemenea, semnificativ sarcina companiilor care doresc să se conformeze certificării ecologice, în special IMM-uri, permițând grupurilor de producători din întreaga UE să solicite pentru prima dată o certificare comună.

A ajunge la un acord asupra a ceea ce a fost uneori o chestiune foarte delicată și care nu întrunea un consens transmite un mesaj politic clar cetățenilor noștri: acela că UE poate obține rezultate concrete.

În timpurile pe care le trăim, când cetățenii și politicienii din multe state membre critică foarte ușor UE, ca fiind depășită, este important să arătăm valoarea ei adăugată în găsirea de soluții la cele mai dificile probleme – indiferent de cât de mult timp ne-ar lua!

Multe aspecte sunt abordate cu mult mai bine la nivel european și nu ar trebui să ezităm să explicăm acest fapt important cetățenilor noștri. Dacă le putem dovedi că soluțiile UE le îmbunătățesc viața, vor fi mai receptivi la acțiunile care vor urma”.

- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.