În Israel se ”coace” un noi soi de roșii

5

În Israel se ”coace” un noi soi de roșii. Israelienii de la Syngenta Vegetable Seeds Company, lider mondial in agro-tehnologie, dezvoltă un nou soi de roșii. Este primul soi din lume rezistent la virusul fructelor (ToBFRV). Acest virus a devastat peste 50% din recolta de roșii din Israel si din îtreaga lume in ultimii șase ani.

Israelul este prima tara din lume care a inceput sa cultive noul soi in sere din nord-vestul desertului Negev. Deoarece soiul este rezistent la virus, va fi posibila reabilitarea recoltei de rosii, din care, o mare parte a fost distrusa de virus.

Odata cu revenirea producatorilor va fi posibila extinderea sectorului la dimensiunea initiala. Aceasta va insemna, de asemenea, o crestere semnificativa a productiei de tomate israeliene si, prin urmare, mult mai putin sau chiar nici un import de rosii in Israel si preturi mai mici pentru consumatori.

Vezi și România printre principalii producători de dovleac și tărtăcuţă din Uniunea Europeană

Pana in 2014, randamentele anuale ale culturilor de tomate in Israel au avut in medie aproximativ 200.000 de tone.

Infectia cu virusul ToBRFV a dus an dupa an la o scadere persistenta a randamentelor, care au reprezentat doar 50% din realizarile lor anterioare, daunele economice ajungand la aproximativ 120 de milioane sekeli.

Zeci de ferme mici din Israel s-au confruntat cu prabusirea financiara. Scaderea accentuata a randamentelor a dus, de asemenea, la preturi mai mari pentru consumator si la importul unor cantitati fara precedent de rosii, in principal din Turcia si din Fasia Gaza.

România importă masiv roșii din Turcia

Romania este piata care a inregistrat, in 2020, cea mai mare crestere pentru exporturile de rosii ale Turciei, unul din principalii producatori la nivel mondial, cu un avans de 38% fata de 2019.

Romania este a doua destinatie de export dupa Rusia (livrari de 62,217 milioane dolari), exporturile atingand o valoare de 50,3 milioane dolari, potrivit datelor Uniunii Exportatorilor din Sud-Estul Anatoliei (GAIB). Tara noastra este urmata de Ucraina – 36,5 milioane dolari si Bulgaria – 28,8 milioane dolari. O atentie tot mai mare este acordata si unor piete precum Belarus, Siria, Germania si Polonia, pe care turcii le considera destinatii tot mai interesante.

Pe total, exporturile turcesti au crescut in 2020, cu 3% fata de anul precedent, pana la 313,4 milioane de dolari, livrarile fiind efectuate in 51 de tari. Pe de alta parte, volumele s-au redus de la 440.000 de tone, in 2019, la 405.000 tone, anul trecut. Productia de rosii a atins niveluri record in Turcia, in 2020.

Vezi și Patria Credit: credit destinat legumicultorilor care cultivă tomate

Romania a importat din Turcia in primele 10 luni din 2020, mai mult decat in intreg anul 2019 pe aceeasi relatie. Astfel, numai in perioada ianuarie – octombrie 2020, tara noastra a importat din Turcia 42 937 de tone de rosii, fata de 27.7575 tone, in perioada similara din 2019, ceea ce inseamna o crestere de peste 50%.

5 comentarii

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here