În numele pestei porcine: pădurea și sălbăticiunile ei sunt otrăvite

2
- Reclamă -

Autoritățile ucid zeci de mii de porci, pun la pământ ferme întregi, iar pădurea și sălbăticiunile ei sunt otrăvite. Dezvăluirea este făcută de Neculai Șelaru,  președintele de onoare al Asociației Generale a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi din România (AGVPS).

„Autoritățile insistă că luptă cu oprirea extinderii virusului Pestei Porcine Africane (PPA), dar cu fiecare zi focarele de boală s-au înmulțit vertiginos. Deciziile par luate în pripă, într-o goană nebună, haotică de a masacra tot ce-i animal și pasăre în ideea că așa punem punct bolii. Probabil, după ce nu mai e nici picior de porc domestic în România și nici urmă de sălbăticiune a pădurii nu vom avea de ce să ne mai temem de pesta porcină africană pentru că omul nu face boală, nu există risc pentru om”, declară Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).

Președintele AGVPS,  Neculai Șelaru, acuză autoritățile de nepăsare și inerție.

„Autoritățile noastre sanitare veterinare nu au fost concentrate pe încercarea de a împiedica pătrunderea bolii în România. Au început să acționeze abia când eram cu boala în casă. Cred că poate fi vorba doar de inerție sau nepăsare în luarea măsurilor de prevenire a pătrunderii virusului PPA în ţară, în zonele de frontieră. Poliţia de frontieră şi ANSVSA au dovedit insuficientă responsabilitate care va trebui analizată, atât în Delta Dunării cât şi pe graniţa cu Moldova şi Ucraina”, acuză președintele AGVPS România.

Neculai Șelaru mai spune că PPA nu a fost adusă de mistreți. Mai periculoși în răspândirea bolii ar fi omul și șacalul.

„Cred că oamenii au fost primii vehiculatori. Exemplul de la Satu Mare este edificator, apoi speciile necrofage cu rază mult mai mare de activitate decât mistreţul. Fiindcă dacă mistreţul se circumscrie unei raze de activitate zilnice de 2-4 km, un şacal poate parcurge şi 10-15 km într-o noapte, ajungând în perioadele de înmulţire să străbată 40-50 km şi în cazuri excepţionale 100 km. Să nu uităm pescăruşii, ciorile şi coţofenele mai ales în Delta Dunării”, spune Șelaru.

- Reclamă -

Citește și România, o țară de agricultori

Președintele de onoare al AGVPS România recunoaște că trebuie, totuși, reduse efectivele de mistreți până la nivelul celor optime, în condiţiile în care Ministerul Apelor şi Pădurilor suplimentează cotele de recoltă. De asemenea, vânătorii pot contribui (la oprirea extinderii PPA n.r.) prin combaterea vehiculatorilor sălbatici şi domestici ai virusului (şacali, câini hoinari, ciori, coţofene, vulpi etc.)

În același timp,  președintele de onoare al AGVPS dezvăluie că unii s-ar fi apucat, cu de la sine putere, pe ascuns, să otrăvească pădurea.

„Omul nu poate trăi singur pe pământ. Trebuie să accepte ideea că natura, cu toate fiinţele ei, se impun a fi conservate raţional. Pe pământ are loc şi omul, şi toate fiinţele sălbatice şi domestice. Cei ce au altă părere sunt rupţi complet de o viziune ecologică normală. Unii chiar s-au dedat, inclusiv în județele Arad şi Timiş, la fapte deosebit de grave, ca de exemplu la otrăvirea intenţionată a sute de căprioare, iepuri şi alte specii sălbatice. Expresia de `mână criminală` se potriveşte în primul rând acestor personaje”, a declarat Neculai Șelaru, într-un interviu acordat publicației Special Arad.

- Reclamă -

2 comentarii

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.