Investiții pentru gestionarea apei

0
irigatii
irigații

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, a declarat că în următoarea perioadă trebuie investite sume consistente în strategia de gestionare a apei, precum reparaţiile sistemelor de irigaţii, realizarea unor lucrări de irigaţii în zone degradate care niciodată nu au fost irigabile.

Oros a mai afirmat şi că, în următoarea perioadă, GAL-urile (grupurile de acţiune locală) vor primi sume importate, deşi în unele GAL-uri „treaba nu prea a funcţionat”.

„Prin GAL-uri se finanţau acele activităţi specifice unei anumite zone şi nu se mai intra în competiţie cu alte zone. În unele GAL-uri treaba funcţiona bine, în altele nu prea a funcţionat şi au fost favorizate anumite categorii de persoane. Sigur că trebuie să continuăm cu finanţarea şi prin GAL-uri. În 2024-2020 au fost 640 milioane euro doar pentru GAL-uri, tot din cele 20 miliarde cât a fost anvelopa totală. Şi acum ne propunem să alocăm GAL-urilor o sumă consistentă. Sigur că în aceste grupuri de acţiune locală intră şi administraţiile publice locale şi tentaţia fiecărui primar este de a-şi rezolva şi probleme de infrastructură din aceşti bani, deşi peste 1,1 miliarde euro au fost bani doar pentru infrastructura rurală, stradală, şcolară. Acum când scriem ghidurile, va trebui să corectăm acest lucru”, a spus Oros.Acesta a reafirmat că s-a făcut o analiză a nevoilor şi până la sfârşitul anului trebuie definitivat Programul Naţional Strategic.

„Sigur că aşteptăm încă semnale de la Bruxelles care sunt foarte importante. Ei pretind ca 30% din toată anvelopa (de circa 20 miliarde euro – n.r.) să o folosim pentru măsuri de climă şi mediu. Or dacă ne referim numai la ce s-a întâmplat anul acesta, trebuie să investim în aceste măsuri care ne influenţează şi viaţa, dar şi producţia”, a mai afirmat ministrul Agriculturii la întâlnirea cu legumicultorii din Işalniţa.

Aceştia au solicitat schimbarea modalităţii de comercializare a legumelor în pieţe, pentru că nu rezistă la temperaturi de 50 de grade. De asemenea, au cerut construirea unui depozit şi amenajarea unui spaţiu de 300 metri pătraţi cu climatizare, gen hipermarket, unde oamenii să vină, să poată degusta produsele şi apoi să cumpere.

Citește și: 47,4 milioane euro de la UE pentru crescătorii de porcine și păsări de curte

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here