Irimescu, despre Legea vânzării terenurilor agricole: Rămâne pentru viitor

0
- Reclamă -

După ce aproape un an s-au tot agitat cu privire la adoptarea unei legi care să limiteze accesul străinilor la achiziția de trenuri agricole, și ne referim atât la ministrul Achim Irimescu, cât și la reprezentanții marilor asociații de  agricultori, acum la final de an toată lumea recunoaște că nu s-a făcut niciun pas înainte, iar totul rămâne de domeniul viitorului. Nici că ne așteptam să se întâmple ceva, dat fiind interesele puse în joc. Chiar și ministrul Agriculturii recunoaște că legea nu va ieși în acest an, iar de vină sunt și agricultorii.

„Pe ultima variantă ne-am orientat la niște restricții introduse de alte state membre, respectiv limitarea la 150 de hectare pentru persoanele fizice și 500 de hectare pentru persoanele juridice. Nici aceasta nu i-a mulțumit pe toți producătorii. Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR) ar dori o limită de 2.000 de hectare pentru societăți, dar eu zic că nu-i oprește nimeni să-și facă mai multe societăți, dacă 500 de hectare sunt pe o societate. Deocamdată, această variantă nu a ieșit încă din minister. E clar că nu se mai poate adopta acum. Rămâne pentru viitor”,  a declarat Achim Irimescu într-un interviu acordat Agerpres.

Ministrul Agriculturii apreciază că la momentul actual în jur de 2 milioane și ceva de hectare sigur au fost vândute străinilor, dintr-un total de 9 milioane de hectare. De asemenea, el susține că prețul unui hectar de teren agricol variază între 2.000 de euro și 9.000 — 10.000 de euro pe hectar. Depinde, însă, de zonă.

„Având în vedere că se câștigă bine din agricultură, din subvenții, eu nu am mai auzit în Româna să se vândă sub 2.000 de euro hectarul de teren. E clar că terenul se capitalizează și valoarea crește. În vestul țării, domnul Muscă (fermier — n. r.) de la Curtici a cumpărat teren cu 9.500 euro/ha’’, a declarat Irimescu.

Ministrul nu spune însă ce a făcut să încurajeze fermierii români să cumpere terenuri și cât pământ au reușit să achiziționeze în ultima vreme.

- Reclamă -
- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.